Kritik mot jobbpolitiken i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå kommun har högst arbetslöshet i Västernorrland och nu kommer kritik från den politiska oppositionen. De styrande har inte gjort tillräckligt för att skapa jobb, framförallt menar man att kommunen missat chansen att ge invånarna jobb i de stora vindkraftprojekt som just nu pågår i kommunen.

Uppgivenheten är påtaglig när Mittnytts reporter diskuterar arbetslösheten med Sollefteåborna.

– Det blir sämre och sämre, jag tror att det blir svårt att förändra så det blir fler jobb, säger Jirina Sjöström som vi träffar i centrala Sollefteå.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Siffrorna för maj 2014 som arbetsförmedlingen redovisar är dyster läsning. 11,5 procent av Sollefteåborna är arbetslösa, en siffra som är klart högre än siffran för Västernorrlands län som ligger på 9,2 procent och riksgenomsnittet på 7,7 procent. Ännu värre är det bland ungdomar mellan 18 och 24 år, där är hela 25,6 procent av Sollefteåborna arbetslösa. Långt över såväl länssiffran på 19,4 procent och siffran för landet i övrigt som ligger på 13,7 procent. Frågan är om de som styr i kommunen gjort sitt jobb?

– Jag är rädd att de hade kunnat göra det bättre, säger Stina Melkersson försiktigt.

Det är Socialdemokraterna som styr i Sollefteå och kommunalrådet Elisabet Lassen (S) håller med om att arbetslösheten är en av de viktigaste politiska frågorna i kommunen men försvarar arbetet med att skapa jobb. 

– Vi gör vad vi kan, alla partier har en gemensam målsättning och jobben har högsta prioritet, hävdar hon.

Vi gör vad vi kan, säger alltså kommunalrådet, men alla håller inte med. Vi besöker Ramsele, vindkraftland och de mångmiljardinvesteringar som pågår samtidigt som arbetslöshetssiffrorna skjuter i höjden. Problemet är att jobben många gånger går till folk som kommer utifrån.

– Vi har nu fått de största investeringarna sedan den här kommunen bildades med vatten och vindkraft på tio miljarder, det borde gå att utnyttja bättre, tycker Ingemar Jonsson (C), kommunpolitiker och fortsätter:

– Hade jag varit kommunalråd hade jag samlat ihop kommunens resurser när det gäller utbildning och näringsliv och satt mig ned med arbetsförmedlingen och de här  entreprenörerna och funderat över vad det är för folk de behöver, vad de jobbar med. Nu istället gör man ingenting, säger han.

Men Ingemar Jonsson får mothugg av kommunalrådet Lassen.

– Vi måste ha rätt kompetens för att ta de jobb som är och vi har ju inte den kompetensen ens inom landets gränser. Sedan finns det underentreprenörer som får jobb så jag tror det här är det sätt som det kan göras på, kontrar Elisabet Lassen (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet