Kritiserar hockeyjämförelse

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommuns miljonstöd till Modo hockey väcker reaktioner. Bland annat i Skellefteå där man ifrågasätter kommunens jämförelse av arenastöd.

Örnsköldsviks kommun vill höja stödet till Modo hockey. Totalt vill man bidra med 15 miljoner kronor per år i tio år. Den summan har kommunen jämfört med bidragsnivåer i andra kommuner med lag i högsta serien SHL.

– Även om vi höjer vårt bidrag så ligger vi lägre än andra kommuner, säger Elvy Söderström (S) som är kommunalråd i Örnsköldsvik.

Nu har jämförelsen med Skellefteå kommuns årliga bidrag skapat reaktioner, från Skellefteå. Örnsköldsvik menar att Skellefteå AIK varje år får 27 miljoner i stöd från kommunen och det kommunala elbolaget Skellefteå kraft.

– Problemet är ju att man får intrycket av att Skellefteå kommun sponsrar ett elitlag med väldigt mycket pengar. Det är inte sant. Jag tror att man i Örnsköldsvik har valt att jämföra de kostnader vi har för vår arena med kostnaden för arenan i Örnsköldsvik. Vad man inte tänkt på är att vår arena är mer än bara en hall. Vi har två isytor, klättervägg, curlinghall och friidrottshall. För oss blir det lite jobbigt att de påstår att vi satsar mest av alla kommuner i Sverige. Det är inte sant, säger Daniel Ådin (S) som sitter i fritidsnämnden i Skellefteå.

Men även i Örnsköldsvik har kommunens planer på ökat stöd till Modo hockey väkt reaktioner bland annat från flera handikapporganisationer. Men politikerna tycks vara eniga.

– Det stämmer att politiken är enig när det gäller ökat stöd till Modo hockey. Helt enkelt för att laget ska ha en chans att vara kvar i högsta ligan. Om vi inte har kvar Modo i högsta ligan blir det ett svart hål i kommunen. Näringslivet kommer att drabbas. Flyget kommer att dras in och vi kommer ha mindre pengar över till vår verksamhet, säger Lars Näslund (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.