13 av 14 nekade i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen vällde ett 30-tal personer in i tingsrättens sal för hovrättsförhandling i den omtalade kroghärvan.

18 personer stod åtalade, 17 personer dömdes i tingsrätten och en friades.

Brotten uppmärksammades redan under åren 2007 till 2009 då kommunen och Skatteverket gjorde tillsynsbesök på de nu aktuella restaurangerna.

Kroghärvan i Sundsvall

Kassasystemen granskades och i dem saknades emellanåt underlag för restaurangeras intäkter. Snart väcktes misstankar om att kassaapparaterna var manipulerade, och ett kassaapparatsföretag från Sundsvall dömdes för medhjälp till grovt bokföringsbrott samt för medhjälp till försvårande av skattekontroll.

Under hovrättsförhandlingen som började på måndagen ville ingen, förutom en av krögarna, kännas vid något skattefusk. Hovrättsförhandlingen kom mest att handla om yrkanden och bestridanden.

Men kassaföretagets advokat hade en del att tilllägga. Han menade att utredningen varit bristfällig och att det tidigare, under tingsrättsförhandlingen, varit dålig insyn i det underlag som domen sedan baserades på.

Han hävdar också att hans klient – leverantören av kassasystemen – inte ens kände till att det fanns ett program som kunde utföra den avancerade tekniken där inslagna poster raderas för att retaurangägarna ska slippa skatta för delar av ntäkterna. Han påpekade även att han tycker att hans klient behandlats kärvt under tidigare förhandlingar.

Nu återstår 21 dagar av förhandling i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kroghärvan i Sundsvall

Mer i ämnet