Kroghärvan upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Sjutton personer dömdes för ekonomiska brott. Nu är det drygt två år sedan tingsrätten fastställde domarna mot krögarna som manipulerade sina kassaapparter för att slippa betala skatt. På måndag inleds de 22 dagar långa hovrättsförhandlingarna.

Den pågick i månader – rättegången mot tio krögare, nio i Västernorrland och en i Jämtland, och så ett kassaföretag i Sundsvall. Den handlade om krögare som systematiskt raderat intäkter ur restaurangernas kassasystem med hjälp av ett krympningsprogram som kassaföretaget ska ha försett dem med. På måndag tas fallen upp i hovrätten.

Skatteverket slog till

Från 2007 till 2009 gjorde Skatteverket tillsynsbesök på flera restauranger i Sundsvall och Jämtland. När Skatteverkets it-utredare granskade kassaapparaterna var det något som inte stämde. Och året efter gjordes det första tillslaget mot restaurangägarna.

Kroghärvan i Sundsvall

Tio av de tilltalade dömdes av tingsrätten för grovt bokföringsbrott, två för medhjälp till grovt bokföringsbrott och sex för bokföringsbrott. Åtta dömdes för försvårande av skattekontroll och två för medhjälp till försvårande av skattekontroll.

Fängelse för sju

Sju krögare dömdes till fängelse, nio fick villkorlig dom och en friades i tingsrätten.

Nu har 14 av de 17 domarna överklagats och ska upp för ny bedömning i hovrätten. Det blir en lång rättegångsprocess, och hovrättsförhandlingarna inleds till en början i tingsrättens lokaler i Sundsvall, eftersom antalet dömda är så pass många att de inte får plats i hovrättens sal samtidigt. Förhandlingarna väntas pågå i 22 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kroghärvan i Sundsvall

Mer i ämnet