Tjänstemännens utredning är klar

Uppdaterad
Publicerad

I maj 2014 fattade kommunfullmäktige i Sundsvall beslut om att kommunens framtida engagemang i KSFAB skulle utredas. Nu är utredningen klar och överlämnades därför på torsdagen till finans- och näringslivsutskottet.

Egentligen skulle emellertid utredningen ha rapporterats in redan i december förra året, men tiden förlängdes till den 30 mars 2015. Advokatfirman Fylgia och Söderberg och Partners Placeringsrådgivning AB fick i uppdrag att genomföra varsin delutredning. Rapporterna skulle ge underlag till Sundsvalls kommun att besluta om fortsatt engagemang i KSFAB, såväl ur en juridisk, som ekonomisk synvinkel.

Kommunal kompetens

Fylgias utredning visar att verksamheten inte klart strider mot den kommunala kompetensen, dock lyfter den fram att förvärv av andra återförsäkringsbolag riskerar att vara något som Sundsvalls kommun inte får göra enligt vad som ryms inom den kommunala kompetensen. Om Sundsvalls kommun ska vara fortsatt engagerad i bolaget bör detta, enligt Fylgia, utredas.

Pensionspengar i Luxemburg

Ekonomisk hushållning

På frågan om verksamheten är att anse som god ekonomisk hushållning skriver Fylgia att verksamheten inte strider mot kravet på just det, inte heller strider verksamheten mot kommunallagens krav på förvaltning av medel.

Ägarstyrning

Söderberg och partner bedömer i sin utredning att dagens medelförvaltning genom KFSAB är effektiv, däremot menar man att det finns anledning att se över ägarstyrningen, försäkringslösningen och försäkringsvillkoren.

Upp till politikerna

Koncernstabens slutsats utifrån rapporten är därför att det är möjligt för kommunen att såväl fortsätta som att avsluta sitt engagemang i KSFAB och dotterbolaget Kommunalgaranti Reinsurance S.A. Koncernstaben lämnar nu in ärendet till finans- och näringslivsutskottet utan eget förslag. Det är alltså upp till politikerna att besluta vad som händer härnäst.

Om företaget

KSFAB är ett sakförsäkringsbolag som sedan 2010 ägs av Sundsvalls och Gävle kommuner med 50 procent vardera. Bolaget har sitt säte i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet