Kulturbarbari i Backe

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens planerna att riva en före detta skolmatsal i Backe, med värdefulla väggmålningar, har väckt våldsam kritik i samhället.

Men Strömsunds kommun står fast vid sina planer. Landsantikvariens räddningsförsök har inte hjälpt. Kommunen är tidigare känd för sitt bokbål.

Det var i  februari 2013  som det brändes böcker i Strömsunds kommun. Många medier tog upp detta, bland annat Dagens Nyheter. Och det var en negativ bild som presenterades i Sveriges medier.

Nu har en ny kulturkonflikt blossat upp. Kommunen vill riva en byggnad i Backe med en värdefull frescomålning. Den är gjord av konstnären Birgitta Sandberg för 60 år sedan. Byggnaden är en före detta skolmatsal som senare använts som café och även handpappersbruk.

– Ett flertal personer och företag har önskat köpa fastigheten men fått nej av kommunen då den anses ligga för nära skolan. Föreningen Fjällsjö Framtid har även försökt köpa fastigheten, men med negativt resultat.  Nu när vinterkylan har kommit stänger man av värmen och river ut elementen. Det försämrar helt klart fastighetens möjligheter att överleva.

– Strömsunds politiker har förutsättningar att skapa en bättre image av både sig själva och kommunen men verkar inte se dessa möjligheter. Den slår blint in på kulturtalibanernas väg, anser Granquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.