Kommunalrådet krävs på ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Förre partivännen Leif Johansson kräver nu kommunalrådet i Timrå, Ewa Lindstrand (S) på en ursäkt efter hennes uttalande i Mittnytt i går. Men kommunalrådet står fast.

Det var i tisdagens Mittnytt som kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) gick till hårt angrepp på sin förre partikamrat Leif Johansson. Så här sa hon:

– Jag vet väldigt mycket om Leif Johansson och det vet säkert Leif Johansson också. Jag tänker inte i media berätta vad jag vet om honom men jag hoppas han är medveten om allt det jag vet, sa Ewa Lindstrand.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Insinuationer

Uttalandet gäller partivännen som fram till förra året var tung socialdemokrat i Timrå. Då var han arbetarekommunens ordförande. Idag är han en av frontfigurerna i den nybildade utbrytarlistan Nätverk Timrå som går till val till kommunfullmäktige.

– Det finns mängder av händelser från den tid han var arbetarekommunens ordförande som pekar tydligt i den riktningen att han borde ha uteslutits ur partiet mycket tidigare.

Idag är Leif Johansson mycket kritisk till Ewa Lindstrands insinuationer i Mittnytt. Han kräver Ewa Lindstrand på en ursäkt.

– Jag har absolut inget att dölja. Jag kräver att hon lägger korten på borden istället för att strö insinuationer omkring sig på det här sättet, säger han till Mittnytt. Antingen säger hon rakt ut vad hon menar eller också ber hon om ursäkt.

Vidhåller sin kritik

– Det är inte värdigt ett kommunalråd att agera som hon gör. Jag har inget lik i garderoben men har ingen möjlighet att försvara mig så länge hon inte konkretiserar beskyllningarna, säger han.

Ewa Lindstrand backar dock inte från sitt uttalande.

– Jag har ingen anledning att redogöra för mina kunskaper om Leif Johansson och hans vandel. Och jag har ingen som helst anledning att be om ursäkt, säger Lindstrand. De kunskaper jag har är fakta och inget jag tänker backa från.

Långvarig konflikt

Konflikten mellan Ewa Lindstrand och Leif Johansson är ingen ny företeelse utan är känd inom arbetarkommunen i Timrå sedan flera år. Redan några månader efter att Leif Johansson tillträtt som ordförande försökte Ewa Lindstrand få honom avsatt vid ett styrelsemöte. Kuppen rönte ingen framgång utan Leif Johansson satt kvar och uppger själv att han hela tiden som ordförande hade sin styrelses förtroende.

Han är dock starkt kritisk till kommunpolitiken i Timrå under Ewa Lindstrands ledning och deltog i bildandet av nya Nätverk Timrå. Enligt egen utsago för att lyfta de mjuka frågorna som vård, skola oich omsorg i politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet