Läkare struntade i remiss

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot en läkare i Sundsvall. Det här efter att myndigheten utrett en anmälan om fördröjd remiss till en person vid ett äldreboende i Sundsvall.

Det var vid juletid 2012 som vårdtagaren upplevde smärtor i stjärten och i januari försökte läkaren undersöka personen, men denne var enligt uppgift inte samarbetsvillig och ville inte låta sig undersökas.

Den anhörige anmälaren ville då boka en ny tid, men läkaren menade att vårdtagaren hade en hemorrojd och att det inte var någon idé att skriva en remiss när patienten inte var samarbetsvillig.

Anmälaren fortsatte att be om remiss, som sedan skrevs två månader efter första besöket. I april kontaktade anmälaren kirurgen och fick då besked om att de med den remissen inte skulle undersöka patienten. Det behövdes en ny remiss.

Anmälaren menar därmed att hennes närstående inte hade behövt lida lika länge om remissen hade skrivits i tid.

IVO kritiserar nu läkaren för att endast ha skrivit läkemedelsjournal för patienten men inte antecknat  personens hälsotillstånd eller planerat återbesök. IVO menar också att läkaren inte fullgjort sina arbetsuppgifter samt kritiserar läkaren för att han dröjde med en remiss till kirurgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.