Lämnades i sticket med dödssjukt barn

Uppdaterad
Publicerad

Under Vilgots sista halvår i livet fick familjen aldrig ut de assistanstimmar de hade rätt till. Idag kan vi berätta om det privata assistansbolaget som lämnade familjen i sticket med tre dagars varsel.

Vi har i några inslag berättat om familjens ensamma kamp för sin dödssjuke son Vilgot.

Under Vilgots sista halvår fick familjen aldrig ut dom 20 timmar assistans per dygn, som beviljats av Försäkringskassan och kommunen.

Vilgots sista tid

Anmälan till IVO

Till slut vände sig familjen till det privata assistansbolaget Rehabassistans i Härnösand. De skrev ett avtal men med tre dagars varsel hoppade Rehabassistans av. Vilgot hade då en månad kvar att leva.

Familjen hade tecknat ett avtal med tre månaders uppsägningstid för båda parter och nu har Rehabassistans anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg av Vilgots föräldrar.

– Dom fixade inget utan drog sig ur eftersom de upptäckte att det var för svårt, som vi uppfattade det att tjäna pengar på att ta sig an vårt fall, säger Vilgots mamma, Maria Fahlgren.

Tre dagars varsel

Den första maj skulle assistansbolaget ha övertagit assistansen hemma hos familjen. Tre dagar innan, den 29 april meddelar företaget att man hoppar av. Idag förnekar företaget att det vara av ekonomiska skäl. Trots att Mittnytt fått båda föräldrarnas fullmakt att ställa frågor om det avtal man tecknat med familjen vill Rehabassistans inte svara.

– Vi diskuterar av princip inte frågor som rör våra brukare, meddelar företagets vd, Mikael Lövenius.

Rehabassistans är ett stort assistansföretag med 130 anställda. Företaget finns i Härnösand men ingår sedan ett par år Oliviakoncernen, en jätte på den svenska assistansmarknaden.

Föräldrarna kritiska

Vilgots föräldrar är idag mycket kritiska till den privata assistansbranschen. Vinstnivåerna i många privata företag i branschen är höga samtidigt som de inte fick den hjälp de fått löfte om.

– Det här är pengar som ska gå till brukarna och inte till privata företag. Kom ihåg att det rör sig om våra gemensamma medel, om skattemedel, säger Erik Fahlgren.

Privata assistansföretag är vinstdrivande och tenderar att undvika de svåra fallen. Det framgår av den statliga utredningen om fusk i assistansbranschen som kom 2012.

Riskkapitalbolag

Assistanstimmarna ersätts med en schablon på 275 kronor per timme och svåra fall med mycket nattjänstgöring innebär lägre vinst.

Rehabassistans i Härnösand ägs av oliviakoncernen, en jätte i assistansbranschen som på några år vuxit till ett företag som omsätter två miljarder kronor I bakgrunden finns även riskkapitalbolaget Procuritas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilgots sista tid

Mer i ämnet