Landsting i fritt fall

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan drog Sigbjörn Olofsson och Mantec in i Västernorrland för att vända ett landsting som befann sig i ett ekonomiskt fritt fall. Sedan fick de sparken. Nu är det ekonomiska läget återigen lika allvarligt.

Turbulensen kring Mantec och Sigbjörn Olofsson kulminerade valnatten 2010. Den borgerliga vårdalliansen tog över makten i landstinget och ut åkte såväl inhyrda konsulter som Sigbjörn Olofsson.

Den borgerliga alliansen lovade en ekonomi i balans och kortare vårdköer. Vårdalliansen lovade också att återställa förtroendet för vården bland länsinvånarna.

”Fyra förlorade år”

Frågan är om de lyckats. Landstingsrådet i opposition, Elisabeth Strömqvist (S) anser att landstinget Västernorrland kan summera fyra förlorade år.

– Situationen är allvarlig. Kostnaderna skenade förra året och det kan inte fortgå. Vi måste hålla i pengarna, säger hon.

Förra veckan kunde Mittnytt berätta att revisorerna riktade allvarlig kritik mot Landstingsstyrelsen och den politiska ledningens oförmåga att just hålla i pengarna. Det färska bokslutet för 2013 visar en samlad förlust på 264 miljoner kronor och att den ekonomiska situationen är jämförbar med det läge som rådde 2008/2009 när Sigbjörn Olofsson och Mantec kallades in.

Fortsatt kräftgång

Fortfarande är det också sjukhusen som fortsätter att generera förluster. När Uppdrag granskning 2010 granskade landstinget i Västernorrland hade Sundsvalls sjukhus under åren samlat på sig 888 miljoner i förlust och kräftgången har fortsatt sedan dess. Länssjukhusets fortsatta förluster ledde 2011/2012 till att sjukhuset passerade miljardstrecket i samlat underskott.

Av 2013 års förlust landar drygt 200 miljoner på sjukhusen. Hur mycket av detta som faller på länssjukhuset är däremot oklart eftersom landstinget efter en omorganisation inte särredovisar de enskilda sjukhusen.

Skattehöjning 2010

Under de senaste åren är det länssjukhuset som varit landstingets stora sorgebarn. Till skillnad från sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik var också länssjukhuset det sjukhus där Mantecs uppdrag avbröts och aldrig fullföljdes.

Landstinget valde 2010 att genomföra en skattehöjning på 39 öre. Den bidrog till positiva resultat för 2010, 2011 och 2012 men har nu vänts till en förlust på 264 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.