Markus Kallioinen och fem andra chefer misstänks för brott

Landstingschefer misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

Sex toppchefer i landstinget har delgivits misstanke om brott. De misstänks för att ha medverkat till att ha beordrat ut för mycket övertid bland en grupp läkare och riskerar nu dryga dagsböter.

En av dem som delgivits misstanke om brott är Markus Kallioinen, primärvårdsdirektör i Västernorrland.

– Jag vill egentligen inte kommentera polisens utredning, men det är riktigt. Jag har förhörts och delgivits misstanke om brott mot arbetstidslagen, säger han till Mittnytt.

Omfattande utredning

Bakgrunden är den åtalsanmälan som Arbetsmiljöverket gjorde i våras sedan det framkommit att det fanns läkare i Västernorrland som hade över 600 övertidstimmar. Arbetstidslagen tillåter 200 timmar och polisen utreder nu bakgrunden till övertidsuttaget.

Det rör sig om en omfattande utredning som genomförs av polis och åklagare. 80 personer har hörts och enligt åklagaren Malin Löfgren hoppas hon kunna väcka åtal innan årsskiftet. Det uppgav hon till Mittnytt för två veckor sedan.

Sex delgivna misstanke

Under de senaste dagarna har flera högt uppsatta chefer i landstinget förhörts och delgivits misstanke om brott. De chefer som nu riskerar dagsböter är:

* Markus Kallioinen, vårdområdesdirektör för primärvård.

* Karin Rapp, vårdområdesdirektör för opererande verksamhet.

* Anders Nelvig, vårdområdesdirektör för medicin.

* Lena Berglund-Friberg, vårdområdesdirektör för psykiatrin.

* Kristina Gullersbo, verksamhetschef allvården i Sollefteå.

* Per Carlehed, verksamhetschef kirurgen i Sollefteå.

Komplicerat jouravtal

Markus Kallioinen förstår att polis och åklagare försöker att utreda var ansvaret för övertidsuttaget ligger i landstingsorganisationen, men han betonar att läkarnas jouravtal är komplicerat.

Nils Hansson är advokat och företräder en av cheferna. Han menar att det är landstinget och inte enskilda tjänstemän som bör ställas till svars för övertiden.

Lagen ändrad

Överträdelserna av arbetstidslagen som utreds rör 6 000 timmar under 2012 till 2013. Enligt Nils Hansson ändrades lagen vid halvårsskiftet i år med nya påföljder. Nytt är sanktionsavgifter för arbetsgivaren istället dagsböter för de enskilda tjänstemän som beordrar olaglig övertid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.