Landstingsekonomi i fritt fall

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget går mot ett underskott på 209 miljoner i år. Det visar delårsbokslutet som offentliggjordes på fredagen och det är framför allt sjukhusens kostnader som skenar.

Av landstingets olika verksamheter är det framförallt kostnaderna för sjukhusvården som stuckit iväg. Hälso och sjukvårdsnämnden som driver de tre akutsjukhusen i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå går mot ett underskott på 283 miljoner.

Sjuhusen mot rekordunderskott

Hälsocentralerna och tandvården redovisar ett prognosticerat underskott på 17 miljoner. Att totalsiffran trots detta stannar på 209 miljoner beror på att finansiella poster och kostnader för landstingsstyrelsen hjälper upp resultatet.

– Det är en mycket svår situation som vi nu måste ta ansvar för. Om vi inte agerar nu kommer situationen att bli ännu värre, säger Lars-Gunnar Hultin (V) till Mittnytt.

Ny landstingsmajoritet

Han är del av den röd-gröna majoritet som tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet nu tar över landstingets ledning efter valet.

Landstingets ekonomi diskuterades i valrörelsen men de siffror som presenterades i september var ett underskott på 113 miljoner fram till i augusti. När det officiella bokslutet för januari till augusti nu ligger på landstingledningens bord pekar det mot minus 209 för helåret.

Orsakerna till detta återfinns enligt landstingsledningen i överbeläggningar, högre kostnader för rikssjukvård, fler anställda och ökade stafettkostnader.

Nya länskliniker ett plus

Som ett led att få ordning på sjukhusens problem ska klinikerna slås samman till länskliniker. Det beräknas på sikt ge 50 miljoner i besparingar.

– Vilka övriga åtgärder som behövs genomföras utöver detta har hög prioritet och något som den nya landstingsledningen kommer att ta tag i snarast möjligt. Det är ett besvärligt läge och närmast väntar budgetarbetet inför 2015, säger Lars Gunnar Hultin.

Som Mittnytt tidigare berättat är det inte uteslutet att en skattehöjning kan bli en del av lösningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.