Hjärtat som symboliserar förlovningen mellan Örnsköldsvik och Umeå.

Länsbyte föreslås i Övik

Publicerad

Folkpartiet i Örnsköldsvik vill att kommunen byter län och landsting från Västernorrland till Västerbotten.

Motionen presenterades i samband med kommunfullmäktige igår eftermiddag.

– Vi har redan ett intimt umgänge med Umeå och Västerbotten – vi har ju förlovat oss och nu känner vi att det är det dags för giftermål på riktigt, säger Gunnar Melin, ordförande för Folkpartiet i Örnsköldsvik, som vill se en folkomröstning i frågan så snabbt som möjligt.

Västerbottens landshövding Magdalena Andersson säger så här om förslaget om länsbyte:

– Är det så att man någon gång säger att man vill tillhöra Västerbotten – så varmt välkommen.

Inte ensamma

Hon ser dock möjligheter till ytterligare samarbeten även om man tillhör olika län och ger Örnsköldsviks inträde i Umeåregionen som ett exempel.

Diskussioner om länstillhörighet pågår även på andra håll i landet. I Trosa genomförs just nu en opinionsundersökning inför en eventuell ansökan om länsbyte från Södermanland till Stockholms län. Och 2005 klubbade riksdagen igenom Heby kommuns länsbyte från Västmanland till Uppsala. Processen hade pågått i flera år och regeringen hade sagt nej till två ansökningar innan man gav klartecken.

Hur realistiskt är det att ett länsbyte blir verklighet för Örnsköldsviks del?

– Jag bedömer det som väldigt realistiskt, säger Gunnar Melin.

Samarbete viktigare

När det gällde inträdet i Umeåregionen rådde politisk enighet. Kommunalråd Elvy Söderström (S) avfärdar inte tanken på en ny länstillhörighet, men betonar att det viktigaste är att hitta bra samarbetsformer.

– Jag tycker det är intressant och jag tror att många i Örnsköldsvik ser en samhörighet med Umeå. Men vi samarbetar redan över många olika gränser och jag skulle allra helst se större regioner för att bygga oss starka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.