Länsstyrelsen får tillskott

Uppdaterad
Publicerad

Fem länsstyrelser i Norrland har fått 7,6 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten för att inventera fiberbankar och sediment längs norra Sveriges kust.

Inventeringen är tänkt att bidra till att uppnå ett antal miljömål. För på många platser längs med Sveriges kustlinje har det historiskt sett funnits massa- och pappersindustrier och i många fall gick avloppsinnehåll rätt ut i närliggande sjöar och hav. Det ledde också till utsläpp av träfibrer i dessa vatten. Därför ska länsstyrelserna nu inventera dessa fiberbankar med tillskottet av pengar.

Samarbete

Projektet ska pågå mellan 2014 och 2016 och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Sveriges geologiska undersökning.

Giftkusten

– Projektet Fiberbankar i Norrland handlar om att med en kombination av hydroakustiska metoder och kemiska analyser bättre förstå utbredning och egenskaper hos fiberbankar i norra Sverige, säger Norbert Hüubner, projektledare vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet