Foto: TT

Lärare daskade elev på rumpan

Uppdaterad
Publicerad

En elev på en högstadieskola i Sundsvall tog bild på en lärare när denne daskade en elev på rumpan. Men rektorn tog lärarens parti och började behandla pojken som tog bilden dåligt. Nu anmäls skolan.

Händelseförloppet framgår av anmälan till Skolinspektionen. I slutet av nästa vecka ska inspektionen ha svar. Det hela hände i ett klassrum, enligt anmälaren. Läraren hade lagt upp en kvinnlig elev i knäet och smiskade henne på rumpan. Läraren upptäckte under tiden det skedde att en elev tog en bild. Läraren frågade då om pojken hade filmat eller knäppt en bild. Det slutade med att läraren skrek att filen måste tas bort för att det kunde missuppfattas.

– Ungdomar lägger ut så mycket på Youtube, ska läraren ha sagt.

Elevsmisk i Sundsvall

Berättade

Enligt anmälan så gick tre flickor direkt efter händelsen till rektorn för att berätta vad som hänt. Rektorn sade då att det var bra att man berättade det här. Senare på dagen kom ytterligare två flickor för att berätta. Men då menade rektorn att det var fel av pojken som tog bilden att fotografera det som hänt – för att det var på en lektion.

Ljudinspelning

Dagen efter händelsen går ytterligare ett antal elever till rektorn för att berätta. Samtalet spelas in och i det hör man hur rektorn upprepar att det var fel att ta bilden på lektionen. Rektorn bli så arg i inspelningen att näven slås i bordet och rösten höjs. Pojken som tog bilden väljer då att storma ut ifrån rummet. Rektorn ska också ha gått runt i klassrum och berättat vad som hänt och sagt hur dåligt läraren mådde, vilket pojken upplevde som obehagligt och utpekande.

Skolområdeschefen

Pojken som tog bilden har mått mycket dåligt efter händelsen och känt att han blivit utpekad av rektorn och inte fått stöd. Han ska ha blivit tvungen att stanna hemma från skolan vissa dagar. Dennes föräldrar har gjort en anmälan till Skolinspektionen efter upprepade försök att få till en lösning. Skolområdeschefen, Thomas Wiman, ska ha pratat med rektorn men till föräldrarna sagt att det är rektorn som är ansvarig för lärarna och att han har fullt förtroende för rektorn.

– Ibland blir det ett minus i förtroendet och ibland ett plus, ska han ha sagt.

Mittnytt har sökt rektorn utan resultat.

Svar till Skolinspektionen

Enligt tf skoldirektör i Sundsvall, Ulf Fryklund är det vanligtvis rektorn som är huvudman när ett svar till Skolinspektionen ska formuleras. När rektorn nu uppenbarligen är berörd av det inträffade kommer två handläggare att sköta uppgiften.

– Det är två svar vi vill kunna skicka till Skolinspektionen. Dels själva händelsen. Vad har hänt? Sen den eventuella kränkningen mot pojken som tog bilden. Även det vill vi utreda.

Ulf Fryklund räknar med att Skolinspektionen får sitt svar i slutet av nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elevsmisk i Sundsvall

Mer i ämnet