Lena tävlar med sin BH

Uppdaterad
Publicerad

Venture cup är en av Sveriges största tävlingar för nya affärsideér. Lenas idé gick till final.

Åtta bidrag har gått vidare till regionfinalen i Piteå. Här ska de, som man säger, pitcha sin idé en sista gång framför juryn och publiken.

– Det känns fantastiskt att ha gått så här långt, säger Lena Åhlin. Men klart det skulle vara kul att vinna.

Hon tävlar med sin BH med en protesficka i ullfrotté. Ullen kan, enligt Lena, mildra skadorna i samband med strålbehandling.

Även ett bidrag från Västernorrland har gått till final. Det är Mia Rydell och Jenny Olofsson från Sundsvall som tävlar med sin idé att erbjuda historiska upplevelser genom musik och drama.

– Vårt koncept ligger i tiden, säger Mia Rydell. Människor blir berörda. Jag hoppas att vi vinner.

Umeå vann

När tävlingen var över stod det klart att Tomas Gustafsson från Umeå vunnit och kammat hem vinsten på 100 000 kronor. Tomas affärsidé är ett nytt sätt att värma upp och kyla flygplan mer miljövänligt än idag.

– Det gör inget att vi inte vann, säger Jenny Olofsson. Vi tror på det vi gör ändå.

D​et gick bättre för Lenas BH för cancersjuka. Det blev nämligen en andraplats och en prissumma på 20 000 kronor plus konsulttimmar värda 10 000 kronor.

– Jätteroligt. Och det betyder att jag får åka till Sverigefinalen i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.