Gift par anmäler diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Två gifta kvinnor i Sundsvall har anmält Sundsvalls kommun till diskrimineringsombudsmannen, DO.  Orsaken är att dom måste skriva på föräldraskapspapper, något heterosexuella i samma situation inte behöver göra

Malin Halvarsson och Terese Nygren är gifta och väntar sitt första barn. I december är det dags. De är fulla av förväntan, men känner sig samtidigt annorlunda behandlade. Orättvist, säger de.

– Som heterosexuellt par och gift behöver du inte skriva under föräldrapapprena och vi trodde att det var samma för oss som också är gift. Men det visade sig att det är inte alls samma. Vi måste in och göra en föräldrautredning och skriva under papper, sgäer Terese Nygren.

Barnet har blivit till genom provrörsbefruktning. Och vid varje behandling har Malin fått lämna skriftligt samtycke. Men det räcker inte. Inte heller att de är gifta. Malin, som inte bär barnet måste skriva på papper efter födseln för att registreras som förälder. Hade dom varit en gift man och kvinna hadet det inte behövts.

Lagen i dag tillåter alltså något som upplevs som diskriminering.

-  Vi vart först förvånade vi trodde naturligtvis att det skulle vara lika oavsett vad man lever i för slags förhållande, säger Malin Halvarsson.

Lagen skrevs 1949

De anmälde Sundsvalls kommun till diskrimineringsombudsmannen. Men DO konstaterar att kommunen följer lagen. Föräldrabalken, vars ursprung är från 1949, är skriven så här, trots en del förändringar under årens lopp.

– Socialtjänsten har ju agerat enligt den lag som gäller. Det är alltså lagen det är fel på. Vad vi behöver göra det är i så fall att vända oss till lagstiftaren och försöka få till en förändring. Det blir en politisk fråga, säger John Stauffer som är utredare på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Han säger också att bestämmelserna i föräldrabalken går stick i stäv med likabehandlingsprincipen som är grundläggande i Sveirge.

– Jag förstår mycket väl att de reagerar på den här situationen. Det är ju en uppenbar skillnad hur de här föräldrarna behandlas, jämfört med hur ett heterosexuellt par behandlas i samma situation.”

Inget har hänt

DO säger att lagstiftningen inte hängt med. Men frågan var uppe till diskussion för flera år sedan, trots det har ingenting hänt.

-  Vi ser ju den här skillnaden i lagen som inte är bra och vi får fundera hur vi ska agera i frågan, om vi ska lyfta frågan med regeringen, säger John Stauffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.