Har väntat tre år på ADHD-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Känns det som en studsboll som snabbt snabbt far runt i huvudet? Eller tänker man bara mer än andra? Vi har träffat ungdomarna Linn och Göte i Sundsvall.

24-åriga Linn Coox märkte att hon var annorlunda någon gång i tidiga tonåren. Skolan gick jättebra i bland men sen kunde orken bara plötsligt försvinna.

– Från högstadiet började det bli svårt. När jag skulle stoppa in information, dessutom på komando gick det inte längre. Jag visste att jag skulle ha prov på en torsdag och ibland hade jag tur, då fick jag den där kicken och fick MGV. Men det viste jag ju inte alltid. Andra gånger hade jag otur och då hade jag inte ens öppnat boken när provet kom, berättar Linn Coox för SVT Mittnytt.

ADHD

Har väntat i tre år

Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD drabbar fem prcoent av alla skolbarn. Det är vanligare bland pojkar men det kan bero på att flickorna är svårare att upptäcka.  Linn är 24 år och har väntat på sin utredning i tre år nu. Hon har läst mycket själv om ADHD. Hon är säker på att det är det hon har och har sett vad medicinering kan göra.

– Det är ett alternativ. Jag har förstått att det kan vara en massa bra saker med det men jag har inte bestämt mig än. Det är ingen quickfix som löser allt.

Göte Fundingsrud är kompis med Linn och norsk medborgare men han har bott i Sverige i många år. Han misstänkte att han hade ADHD för två år sedan.

”Tankarna som en studsboll”

– Tankarna var som en studsboll som bara for omkring i skallen. Det gick inte att koncentrera sig, säger han.

Men Göte ville inte vänta – utan åkte sedan hem till Norge och gjorde en privat utredning.

– Medicinerna är som natt och dag för mig. Nu kan jag fånga den där studsbollen och hålla kvar den en stund. Jag kan läsa en bok till exempel och det är en stor förändring. Nu vet jag ju vad som är fel på mig och jag koncentrerar mig på det som jag är bra på istället för det jag är mindre bra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ADHD

Mer i ämnet