Livet på hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Vi har uppmärksammat äldrevården i en rad reportage här på SVT den senaste veckan. Nu har vi varit med en dag på Skottsundsbackens äldreboende söder om Sundsvall.

Här bor drygt hundra äldre som verkar trivas alldeles utmärkt.

– Ja, det är fint med mat och man kan sova gott, säger Leif Nyman och Jan Englund som precis ska hugga in i lunchen.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Det serveras köttbullar och potatismos till lunch men redan kvart i tolv har de tiotalet boende på avdelning fyra börjat samlas.

”Klockan är inte tolv än” påpekar någon.

”Nä, men om vi sitter här så blir den det”, blir svaret.

Kul -  men döden är närvarande

På Skottsundsbacken bor drygt hundra pensionärer på åtta avdelningar varav fem är rena demensboenden. På avdelning fyra får de piggaste komma och gå som de vill under dagen. Jag frågar om det är kul på ”hemmet”.

Det är det.

Men döden finns här – ständigt.

– Det var en kvinna som satt här mitt emot mig. Men så sa hon att hon behövde gå till rummet en stund. Sen kom hon aldrig tillbaka, berättar Gördis Olsson.

– Det behövs väl att några trillar av så vi andra kan få bo här men det är ju tråkigt när det händer, fortsätter hon.

Få unga

Personalen består av 125 personer. Men medelåldern är hög och återväxten låg. Det är få tonåringar som drömmer om att jobba med äldre.

– Jag älskar mitt arbete. Men visst det är få yngre som vill jobba här. Men man ska nog prova på innan man dömer, det är ett roligt jobb och man får träffa människor, säger Emma Holmberg som är timvikarie.

– Det är den stora utmaningen för oss. Att vara ambassadörer och se till att yrket blir tilldragande, för det är ett jobb som är roligt och fritt, säger Monica Hillring som är områdeschef.

Underhållning på tisdagar

Varannan tisdag är det underhållning av Röda korset. Få på avdelning fyra vill missa det giget...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet