Lotta blev fri från sina smärtor

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL En ny unik metod för att hjälpa kvinnor som drabbas av foglossning kunde vi berätta om igår. En av dem som har fått hjälp är Lotta Hallberg.

Idag jobbar Lotta Hallberg som förskollärare i Sundsvall, ett arbete som ofta är ansträngande. Under sina två graviditeter på 90-talet kunde hon inte jobba eftersom hon drabbades av foglossning.

– Problemen började redan i tredje månaden. Det kändes som om någon körde upp en kniv, som en stark ischias fast på ett annat ställe, berättar hon.

Smärtan höll i sig även efter graviditeten och Lotta Hallberg fick gå på sjukgymnastik och tvingades använda kryckor. Till slut tog hon kontakt med sjukgymnasten Thomas Torstensson som tidigare varit hennes tränare. Tillsammans med kollegan Anne Lindgren och specialistläkare Per Kristiansson har han tagit fram en unik behandlingsmetod där cortison injiceras i kvinnans bäcken samtidigt som kvinnan genomgår ett träningsprogram. Lotta var en av åtta kvinnor som fick testa modellen.

– Jag fick en injektion i bäckenet och var så himla lyckligt! Jag kunde dammsuga, träna och dansa igen, berättar Lotta Burman.

Kanske gjorde hon för mycket och det kom ett bakslag. Lotta fick ytterligare en cortisoninjektion. Det var för 13 år sen och sen dess har hon varit smärtfri.

– När vi testade modellen så var det åtta kvinnor som ingick i studien. Sju av dom blev i stort bra, säger sjukgymnasten Thomas Torstensson.

Nu vill han gå vidare och utöka studien med fler kvinnor.

– Vi för diskussioner med Stockholm och Norge för det kommer att behövas många kvinnor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.