Lurades av nätbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 8 000 kronor förlorade en man i Sundsvall när en nätbedragare lyckades lura honom att lämna ut kontonummer och andra personliga uppgifter efter att ha utgett sig för att vara från ett dataföretag.

Nätbedrägeriet är bara ännu ett i raden som förekommit i Sundsvall den senaste tiden. Polisen misstänker att det förekommer i många delar av landet.

– Bedragarna ringer och säger att de är från ett dataföretag och vill ha personliga uppgifter. De ringer ibland från ett utländskt nummer och ibland från ett dolt eller från en mobil med kontantkort, säger Henrik Blusi vid polisen i Västernorrland.

Det var på tisdagen som mannen i Sundsvall fick ett telefonsamtal från en man som utgav sig för att vara från Microsoft. Uppringaren undrade om han fick ta över sundsvallsbons dator för att åtgärda ett datorproblem som upptäckts. Sundsvallsbon gick med på det och lämnade ut personliga uppgifter och bedragaren lyckades också komma över bankkontonummer. Det hela slutade med att bedragaren kom över 8 000 kronor från sundsvallsbons konto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.