(M) kräver kriskommission

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill tillsätta en kriskommission som sanerar landstingets ekonomi. Resultatet i år väntas bli ett minus på 135 miljoner.

Det moderata oppositionsrådet i Jämtland, Christer Siwertsson, hävdar bestämt att det inte är ett valutspel när han nu kräver en kriskommission. Partiet har beslutat att inte godkänna den månadsrapport som presenterades vid landstingsstyrelsen på tisdagen och menar att man under lång tid riktat kritik mot den ekonomiska hanteringen.

– Det är ett allvarligt läge. Vi har en pensionsskuld på 2,6 miljarder, vi har ett ackumulerat underskott på mellan 200 och 300 miljoner sedan de senaste åren och dessutom ett borgensåtagande på en kvarts miljard för de tåg vi köpt in från Skånetrafiken. Dessutom befarar jag att årets resultat inte stannar på minus 135 miljoner utan snarare på mellan 150 och 200 miljoner.

Val 2014

– Det är så allvarligt så att om fyra år måste låna pengar på banken för att kunna betala ut lönerna och det förstår alla att det är en omöjlighet. Vi kan inte fortsätta så här, säger Siwetsson.

En kriskommission är moderaternas lösning att sanera och klara landstingets ekonomi på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet