Foto: Scanpix

M vill ha betyg redan i trean

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna ska nu driva kravet på betyg redan från årskurs tre.

Partistämman godkände partistyrelsens förslag.

-Vi vill att årskurs tre ska vara en kontrollstation, där man ser om elever behöver särskilt stöd. Vi ska inte ha elever som går genom hela skolan utan att vi upptäcker det, säger partiets skolpolitiske talesman Tomas Tobé från Gävle.

Ett annat beslut på stämman blev att eleverna ska få utökade möjligheter att överklaga sina betyg. Här gick stämman längre än vad partistyrelsen egentligen ville. Brasklappen i beslutet är att det inte får innebära orimlig dokumentation för lärarna.

Ytterligare en förändring stämman beslutade i förhållande till partistyrelsens förslag var att elevers rättigheter vid skolnedläggningar ska stärkas.

Läxhjälp till alla

Stämman avslog ett förslag om att förskolan ska arbeta mot stereotypa könsroller. Ett annat beslut vittnar om att Moderaterna insett att RUT-bidrag till läxhjälp inte når alla. Nu föreslås att alla skolor som använder läxor i undervisningen också ska erbjuda läxhjälp.

-Vi vill se en ökad likvärdighet. Läxhjälpsstödet har haltat, så vi tycker att skolor bör erbjuda läxhjälp om man ger läxor i undervisningen, säger Tomas Tobé som är moderat riksdagsledamot för Gävleborgs län.

Stämman godtog inte partistyrelsens förslag att Skolinspektionen ska ta över tillsynen av fristående förskolor. Här blev beslutet att den ska ligga kvar i kommunerna men att Skolinspektionen ska stödja kommunernas arbete.

Obligatorisk förskoleklass

Andra beslut är att förskoleklassen blir obligatorisk, det vill säga grundskolan blir tioårig. M vill också att tillgången till förskolan ska förbättras för barn vars föräldrar är arbetslösa, har försörjningsstöd eller andra socialtjänstinsatser.

En ny modell för särskilt stöd, där rätt stöd ges redan i lågstadiet, föreslås också. Ett annat förslag är mer undervisningstid med fokus på matematik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.