Många brandlarm i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en vecka som ansatt räddningstjänsten i Västernorrland och Jämtland hårt. Sammanlagt har inte mindre än 29 larm om bränder inkommit. Värst drabbade ort har Örnsköldsvik varit.

I veckan utfärdade SMHI sin första klass 2-varning för värme någonsin sedan rankingsystemet infördes. Och det varma vädret har ställt till det för brandmännen som måste släcka alla bränder som flammar upp lite varstans.

– Det är klart att det kostar på. Det är slitsamt att gå i skogen i den här värmeböljan. Man ska dra slangar och allt möjligt, säger Lars Dolk, inre befäl på Räddningstjänsten Medelpad.

29 larm

Enligt en kartläggning som Mittnytt gjort hade det på fredagseftermiddagen inkommit inte mindre än 29 larm om bränder sedan i måndags. Många av dessa har varit svårsläckta då eld blossat upp flera gånger på samma ställe.

– Just i dag har vi inte några extra resurser insatta, vi har de ordinarie beredskapsstyrkorna. Extra resurser vi kan ta in är flyg om vi ska vattenbomba. Men resurser finns om det behövs, säger Lars Dolk.

Skogsmaskiner

Orsakerna till varför bränder uppkommer kan vara många. Dels handlar det om grillar, men också industriverksamhet kan vara en orsak.

– Jag tycker inte man ska vara ute och göra upp eld hur som helst. Största orsaken till varför bränder uppkommer vet jag inte. Men skogsmaskiner kan skapa gnistbildningar, det kan vara en orsak. En annan kan vara folk som grillar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.