Husvagnsparkering i västra Jämtland Foto: Björn Bengtsson Schäfer

Mängder av hustak bortblåsta

Uppdaterad
Publicerad

En person skadades när stormen Ivar drog in över Västernorrlands och Jämtlands län. Stormen orsakade också stor materiell förödelse. Många hustak revs bort i Jämtland och Västernorrland. Ännu på lördag var tiotusentals utan ström i båda länen och mobilnätet var utsatt för stora störningar liksom fasta telefonnätet.

På fredag morgon var 22 000 av E.Ons kunder i Västernorrland fortfarande strömlösa. Men under fredagen arbetades det intensivt med att få tillbaka strömmen och på lördag morgon hade antalet strömlösa gått ned till 8 000. Några timmar senare på lördagen hade siffran sjunkit till 6 000 strömlösa.

-Värsta drabbade är kunder söder om Sundsvall, från Njurunda och in i Gävleborg ner till Hudiksvall, säger Lars Höglund vid E.On.

Stormen Ivar

Lars Höglund berättar att E.On har extra personal ute under lördagen, som arbetar med att få tillbaka strömmen.

– Vi är nu 50 man mer som kommit hit från söder. Allteftersom vi blir färdiga i inlandet kommer vi att koncentrera oss på kusten, mycket från Örnsköldsvik ner till Hudiksvall, säger han.

Av de 6 000 strömlösa är cirka 2 000 av dessa boende i Kramfors kommun, berättar E.On.

– Om jag ska göra en rimlig prognos så kommer ungefär hälften av kunderna att få tillbaka strömmen varje dag. Alltså 4 000 under lördagen och 2 000 under söndagen, och så vidare, säger Lars Höglund.

För E.Ons kunder i Jämtland ser det bättre ut. Där var under fredagen cirka 170 kunder strömlösa, framförallt boende i Ragunda. Men under lördagen hade antalet gått ned till 70 personer, varav endast 23 blivit strömlösa av stormen, övriga av annan anledning.               

– Det är dock en stäcka söder om Stöde, i Västernorrland, där vi måste bygga ett helt nytt elnät på 7 kilometer. Träd har rasat och stolparna gått av. Det kommer nog att ta minst en vecka att bygga nytt, därför kommer vi att köra elverk så länge, säger Lars Höglund vid E.On.

Äldre evakueras

På fredag eftermiddag och kväll påbörjades evakuering av nedkylda hus, där äldre med hemtjänst hämtades för att tillfälligt få bo på kommunernas äldreboenden i bland annat Ånge, Sundsvall och Kramfors.

I Kramfors hade socialtjänsten inte fått kontakt med ett 30-tal äldre på fredagseftermiddagen och skulle då organisera extrapersonal för att få kontakt med dem. Äldreboendena Sundbrolund, Kvarnbacken och Viktoriagården förbereddes för att kunna ta emot äldre vid behov. Och på fredagskvällen hämtade hemtjänsten sex personer som fick bosätta sig tillfälligt i särskilda boenden.

Trygghetslarmen påverkas

På lördagsförmiddagen meddelade förvaltningschefen för socialtjänsten i Kramfors, Anna-Stina Fors Sjödin, att även trygghetslarmen påverkats av störningarna på telefonin.

– Vi upptäckte i fredags eftermiddag att trygghetslarmen inom äldreomsorgen har fått störningar. Vi vet dock inte hur många som drabbas av detta. I centrala Kramfors och i Bollsta verkar det inte vara någon fara, utan det är mer i utkanten, säger Anna-Stina Fors Sjödin.

I Kramfors kommun har 550 personer trygghetslarm.

– Vi kan inte ta in extra personal som ska åka ut och titta till alla dessa personer. Utan de som känner sig oroliga får höra av sig och så får vi lösa det på något sätt. Det vi kan göra är att komma överens om extra tillsyn till de som är jätteoroliga. Det är ett jättestort problem naturligvis, men vi kan bara vänta och hoppas att störningarna blir kortvariga, säger Anna-Stina Fors Sjödin.

Stormen Ivars framfart har skapat en stor förödelse. Hustak har blåst av bostäder och andra fastigheter i bland annat i Åre, Östersund, Sundsvall och Härnösand. Dessutom har mängder av vägar blockerade av träd och elledningar. Det stod klart när myndigheterna på fredagmorgonen började få bilden klar för sig.

Träden som plockepinn

Under fredagen hade bara kraftbolaget E.On omkring 300 personer i arbete efter stormen och fem helikoptrar har deltagit i besiktnings-och röjningsarbetet. Efter att ha flugit längs de mest drabbade ledningarna klarnade omfattningen av stormens framfart.

– På vissa sträckor ligger träden som plockepinn över våra ledningar och stolpar, säger Mattias Hennius, presschef vid E.On.

Räddningstjänsten har också haft fullt upp efter Ivars framfart och sade sä här när arbetet pågick för fullt:

– Det har varit en kaotisk kväll, det kan jag lugnt säga. Så länge jag har jobbat har jag aldrig varit med om dess like, säger Thomas Fredriksson, inre befäl på räddningstjänsten i Jämtland till TT.

I Östersund har också flera fastigheter spärrats av på grund av att hustak riskerar att blåsa av.

– På ett ställe har vi spärrat av nästan ett helt kvarter i innerstan därför att ett tak har lossnat och hotar att ramla ner.

Utslagen telefoni

Över 12 000 abonnenter saknar fast telefoni i Västernorrland och Jämtland. Även mobilnätet är utslaget i stora områden vilket kan påverka larmnumret 112, uppger Telia.

Stora skador på skogen

Skogsbolaget SCA har under fredagen flugit över stormdrabbade områden i Västernorrland och Jämtland för att få en överblick över skadorna efter stormen.

SVT Mittnytt följde med när SCA:s helikopter flög längs älvdalen i området Graninge, Hammarstrand.

Det första intrycket är att skadorna på skogen är mycket stora.

Evakuering

Ett demensboende i Ljungaverk, Ånge kommun, är strömlöst och kommunen försöker nu lösa problemet med reservkraft för att undvika en evakuering av de gamla.

Ivar skadade mer än Dagmar

Det är hårt tryck på försäkringsbolagen efter nattens storm. Skadorna bedöms vara större än när stormen Dagmar slog till för två år sedan.

– Det är mer kaosartat den här gången. Vi har registrerat ett hundratal ärenden hitills och det fortsätter att ringa oavbrutet, säger Christoffer Jonsson som är skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland.

Det rör sig om många skador på byggnader. Tak som blåst av, rutor som krossats och vindskivor som blåst iväg.

Träd över vägarna

Dessutom har stormen fällt träd över massor av vägar, både stora och små. Bland annat har E4 och E14 varit delvis avstängda på grund av nedfallna träd flera gånger under torsdagskvällen och natten mot fredag.

Från Jämtland rapporteras om ett antal trafikolyckor, främst i Härjedalen, på grund av nedfallna träd.

Många saknar vatten

På grund av strömavbrotten saknar många hushåll vatten just nu. På några håll körs tankbilar ut med vatten till kommuninvånarna.

Tågen står stilla

Under morgonen var det stopp för tågtrafik på stationen i Sundsvall på grund av en nedriven kontaktledning.

Banan mellan Sundsvall – Östersund – Storlien är helt stängd för tågtrafik, det gäller även Ånge – Ljusdal samt Sundsvall – Hudiksvall – Ådalsbanan. Orsaken är träd som blockerar järnvägen. Röjningsarbete pågår.

Skolor stängda

Det gick inte att bedriva undervisning i strömlösa skolor och skolbussarna tog sig inte fram. Flera kommuner i Jämtland och Västernorrrland höll stängt.

Man skadad i Härjedalen

En man i Härjedalen skadades då han fick ett träd över sig, han fördes till Östersunds sjukhus. Enligt sjukhuset har han buk-, bröstkorg- och skelettskador och hans tillstånd är allvarligt men inte livshotande.

Höga kusten bron var helt avstängd för trafik under 3,5 timmar under natten mot fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet