Mantec växer så det knakar

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Det svensk-norska konsultföretaget Mantec växer så det knakar och i ledningen sitter Göran R Svensson, dömd för svindleri för tolv år sedan.

Göran R Svensson är engagerad i 26 olika bolag i Bolagsverkets register. Sex av dessa är i konkurs.

– Det är korrekt, men det är historia nu. Sedan åtta år jobbar jag i Mantec som är en sund verksamhet och ett företag som går riktigt bra just nu, säger han till Mittnytt.

– 2009 blir ett bra år. Det kanske inte blir någon extrem vinst men ändå bra, säger han.

Företaget omsatte närmare 190 miljoner kronor under 2009 – och en av företagets viktigaste affärer just nu är uppdraget att förändra och banta sjukvården i Västernorrland. Samtidigt kan konstateras att Göran R Svensson som leder verksamheten från huvudkontoret i Göteborg har ett långvarigt förflutet som företagare. Hans namn förekommer i sex konkurser i Bolagverkets register:

– Jag har säkert suttit i ett hundratal bolagsstyrelser genom åren, och jag kan faktiskt inte dra mig till minnes mer än någon enstaka av de som nämns. I övrigt rör det sig förmodligen om lagerbolag som saknat verksamhetet, säger han.

Göran R Svensson är dömd till villkorlig dom för svindleri 1997. Bakgrunden är kraschen för börskometen och fastighetsbolaget Invent i början av 90-talet med skulder på nära en miljard kronor.

Han åtalades för att ha döljt hur illa ställt det var med Invents finanser. Själv hävdade han att han varken hade uppsåt eller vinning av affären. Han friades i tingsrätten men fälldes av hovrätten.

De sex företagskonkurserna: Ilanit AB, Promoline AB, Vågsurfaren AB, S.M Production AB, Retico AB och IM Invent Human Resource Development AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.