Markant ökning av inbrott

Publicerad

Vardagsbrotten blir allt fler och i Västernorrland och Jämtland är ökningen av antalet inbrott markant jämfört med ifjol och klart över riksgenomsnittet. Alnö är just nu ett drabbat område och vi har träffat ett av brottsoffren bakom statistiken.

– Guld, silver och pengar sökte de efter. De hittade en liten kassalåda, som mitt barnbarn ägde, som jag höll på samla pengar i åt honom. Det var det 3000 kronor i. Sen har de tagit allt guld och allt silver, berättar Els-Mari Bohlin. Hon hade inbrott i villan för en och en halv vecka sedan.

Oförklarlig ökning

Els-Mari är bara en av många i vårt område som mötts av uppbrutna dörrar och att någon rotat runt i bostaden. När försäkringsbolaget If granskat Brottsförebyggande rådets statistik för vardagsbrott sticker både Västernorrland och Jämtland ut just när det gäller inbrott. I Jämtland har  inbrotten ökat med 36 procent under perioden januari till juni jämfört med ifjol och i Västernorrland med hela 46 procent för samma period. Långt över riksgenomsnittet på 8 procent. Polisen i Sundsvall har i dagsläget ingen förklaring till ökningen men för de drabbade är ett inbrott alltid en otrevlig upplevelse.

Svårt att sova

– Jag hade väldigt, väldigt svårt att sova de första nätterna, säger Els-Mari Bohlin. Jag pendlar upp och ner. Ibland blir jag ledsen och ibland blir jag arg och ibland har jag lite nära till gråt och tycker att det är bara bedrövligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.