Foto: SVT.

Massaved blir kartong i Husum

Publicerad

Tidningspapper och kopieringspapper är ute – kartong inne. Därför ställer en av Europas största massafabriker – den i Husum – om sin produktion. Det är en viktig signal för skogsägarna i Västerbotten.

– Husum är vår största kund på massaved. Det betyder mycket att de ställer om till en framtidsprodukt, säger Pär Lärkeryd, vd för Norra Skogsägarna.

När priserna faller måste sågverken öka takten för att få in sina pengar, och det är precis vad Norra Skogsägarna gör vid sina sågverk i Sävar och Kåge. Och för att kunna såga ännu mer något billigare har föreningen investerat 300 miljoner i ny teknik – och mer är att vänta.

– Det läggs ner många fabriker och sågverk, därför måste vi investera för att säkra avsättningen för råvaran. Genom våra investeringar sänker vi kostnaderna samtidigt som vi ökar produktionen vid våra sågverk. säger Pär Lärkeryd.

Bra för skogsägarna

I Västerbotten finns mer skog än i något annat län i Sverige. Om innehavet ska bli lönsamt, måste virket gå att sälja till industrier som förädlar och kan betala för råvaran. Den grövre halvan av tall- och granstammen säljs till sågverken, den klenare halvan till pappersindustrin.

– Även Kappa i Piteå och SCA:s fabrik i Obbola investerar stora belopp i sina anläggningar. Det är våra kunder och att även de investerar är bra för skogsägarna, framhåller Lärkeryd.

Tidningsupplagorna sjunker

Allt färre köper papperstidningar och allt mindre kopieringspapper förbrukas, medan allt flera varor beställs via nätet för att skickas till kund i förpackningar. Och det är utgångspunkten för de finska ägarna Metsä Board som investerar 1,6 miljarder kronor för att ställa om produktionen vid Husumfabriken från vitt papper till kartong.

– Papper minskar. Kartong och sanitetsprodukter ökar. Ska man tjäna pengar på skogen, måste det finnas avsättning för produkterna, säger Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd.

Metsä räknar med att helt upphöra med papperstillverkningen 2017 och då tar tillverkningen av kartong över. Hur de 830 anställda i Husum påverkas är ännu oklart. Produkterna från Metsäs nya fabrik ska i första hand säljas till Nordamerika och Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.