Lena Näslund (S) gruppledare i landstinget

”Måste ske förstärkning”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Lena Näslund i landstinget säger att hon kan tänka sig en omfördelning av resurser för att stärka primärvården.

– Ja det är ju ett resonemang vi får ta framöver. Nu blir det ju en ny majoritet från januari månad och det är ju så att totalt finns det ju inte mera pengar för att vi byter majoritet. Men det handlar ju också om att fundera över hur använder vi de här resurserna på bästa sätt. Så där finns det väl anledning att vi tar tag i den frågan och funderar över om det går att omfördela, säger Lena Näslund (S) som är gruppledare i hälso- tandvårds- och primärvårdsnämnden.

Underfinansierad primärvård

Hon säger att hon är väl medveten om att det är långa väntetider idag.  Hon menar också att det finns mycket som talar för att primärvården är underfinansierad idag.

– Jag är ju av den bilden att om man pratar om att primärvården är det första ledet, första linjens verksamhet, och att det är dit man vänder sig även när man har psykiska problem. Då måste det ske en förstärkning till primärvården, säger hon.

Utesluter inte skattehöjning

Samtidigt är resurserna begränsade. Och Lena Näslund öppnar därför för en skattehöjning.

– När det inte finns mer att ta ur så är det ju alltid problem att hitta så att det räcker till alla. Jag tror att en del att titta på framöver är om vi behöver höja skatten för att klara den vård vi ska. Men jag tror också på att hitta nya metoder och jobba med teknikens hjälp, säger Lena Näslund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.