Det är höstlov men det innebär inte en lugn stund i alla fall inte på Kramforsskolan. Där hålls nämligen en kurs för kockar från olika skolor och äldreboenden runt om Kramfors och Sollefteå.
Och det för att inspireras av Maximilian Lundin som är expert på klimatsmat mat utan kött.
– Det är viktigt att få i sig mer vegetarisk mat för att det är bättre. Dessutom billigare än kött, säger han.
Vegetarisk mat
Grönsaker, ärtor och böner blandas friskt under kursen. Men det kan som bekant vara svårt att tömma salladsbaren i en skolmatsal vilket gör en del av kockarna lite skeptiska.
– Det fyller ju inget syfte att servera vegetarisk mat om ingen äter den. Och det är alltid en utmaning att få barn att äta mer grönt, säger Fredrik Hägglund som är kock på Vallaskolan i Sollefteå.
Han menar också att det kan bli tufft att rulla 8.000 köttbullar.
– Det är ganska tidskrävande att göra allt från grunden, så man måste även ha halvfabrikat.