Köttfri mat på Kramforsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Krav på att äta mer miljövänlig och köttfri mat blir allt vanligare. För att få inspiration har Maximilian Lundin från Restaurangakademin tagit sig till Kramforsskolan.

Det är höstlov men det innebär inte en lugn stund  i alla fall inte på Kramforsskolan. Där hålls nämligen en kurs för kockar från olika skolor och äldreboenden runt om Kramfors och Sollefteå.

Och det för att inspireras av Maximilian Lundin som är expert på klimatsmat mat utan kött.

– Det är viktigt att få i sig mer vegetarisk mat för att det är bättre. Dessutom billigare än kött, säger han.

Vegetarisk mat

Grönsaker, ärtor och böner blandas friskt under kursen. Men det kan som bekant vara svårt att tömma salladsbaren i en skolmatsal vilket gör en del av kockarna lite skeptiska.

– Det fyller ju inget syfte att servera vegetarisk mat om ingen äter den. Och det är alltid en utmaning att få barn att äta mer grönt, säger Fredrik Hägglund som är kock på Vallaskolan i Sollefteå.

Han menar också att det kan bli tufft att rulla 8.000 köttbullar.

– Det är ganska tidskrävande att göra allt från grunden, så man måste även ha halvfabrikat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.