Miljöministern vill se mer forskning kring de höga halterna av miljögifter i havsörnsägg.

Mer forskning om havsörnarna

Uppdaterad
Publicerad

Den plötsligt höga halten av miljögifter i havsörnsägg förbryllar. Orsaken till varför giftnivåerna är tillbaka på 70-talsnivåer ska det därför forskas mer på.

Miljöminister Lena Ek (C) reser runt i länet den här veckan. Idag deltog hon i en stor miljökonferens i Örnsköldsvik och igår besökte hon länsstyrelsen i Härnösand för att ta del av de senaste provtagningarna av havsörnarnas situation. Höga halter av bland annat DDT och PCB oroar eftersom de påminner om krisåren på 70-talet.

– När sånt här inträffar är det viktigt att vara informerad och se om vi behöver komplettera med mer forskning. vi måste se om regeringen kan göra mera, säger Lena Ek.

Giftkusten

Det är inte bara havsörnarna i Västernorrland som förbryllar. Hanöbukten i Skåne är en miljö där det för ett par år sedan rapporterades om fågeldöd, färre fiskar och mer sårskador på fångad fisk. Ingen vet varför.

– Havsörnen står ju i toppen av näringskedjan. Den samlar på sig miljöskulderna. Jag ser det här som ett tecken på att någonting är fel. Vi vet bara inte vad som är fel ännu. Därför var det jättebra att träffa dem som faktiskt samlar in havsörnsägg och förstår hur havsörnarna beter sig, säger Lena Ek.

Problemen som de längs Västernorrlandskusten och i Hanöbukten kan nu betyda en utökad forskning för att försöka lösa gåtorna.

– När vi får se hur de nya resultaten ser ut så kommer vi veta mer hur vi ska göra. Ett sånt här fenomen betyder ju något. Det pekar på att det finns problem som vi behöver hitta. Det här påverkar inte bara fåglar och miljön det påverkar ju också oss människor, säger Lena Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet