4:e april och isen tycks långt ifrån att släppa sitt grepp.

Mer is än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har aldrig tidigare noterat så sent datum för maximal isutbredning som iår.

Isen täcker nu stora delar av Bottenhavet och den 29 mars växte sig isarna runt Sveriges kuster större än hittills denna vinter.

– Detta är det senaste datumet för maximal isutbredning Sverige någonsin haft, säger Torbjörn Grafström på SMHIs istjänst.

Den 29 mars växte sig isarna runt Sveriges kuster större än hittills denna vinter.

 – Detta är det senaste datumet för maximal isutbredning Sverige någonsin haft, säger Torbjörn Grafström på SMHIs webbsidan.

Vintern 2012/2013 kom kylan och isläggningen i omgångar. Den maximala utbredningen av havsis i Östersjön används som en indikator på hur svår isvinter vi har haft.

– Till en början såg det ut som att den maximala isutbredningen skulle komma redan i slutet av januari, säger Torbjörn Grafström.

-  Den 24 januari var stora delar av Västkusten täckt av issörja och s.k. pannkaksis. Isen hann dock inte uppnå tillräcklig tjocklek utan pressades in mot svenska kusten redan efter något dygn.

Därefter följde en längre period med blåsigt väder och varierande isförhållanden. 

Istillväxten tog fart i början av mars – isproduktionen satte åter fart i samband med ett stillaliggande högtryck och kallt väder i början av mars, vilket är ovanligt sent. 

– Det envisa högtrycket resulterade i ett nytt rekordsent datum för ismaximum, nämligen den 29 mars då 176.000 km² av Östersjöns yta var täckt av is, säger Torbjörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.