Migrationsverket tror inte på ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Tjugoåriga Sharif har problem. Upprepade gånger har han förklarat för Migrationsverket att han kommer från Afghanistan. Men vad hjälper det. Migrationsverket har bestämt sig. Sharif är från Pakistan. Inte ens ett pass hjälpte.

Sharif gick till den afghanska ambassaden, intervjuades och fick sedan ett afghanskt pass utfärdat. Men Afghanistans ambassad imponerar tydligen inte på Migrationsverket. När han lämnade in passet för granskning fick han veta att Migrationsverket inte accepterar passet.

– Jag fattar inte, säger Sharif, när jag frågade varför dom inte accepterade passet som bevis sade som ”Vi accepterar ingenting från afghaner”.

Fast han hade ett ess i rockärmen till. Det är en ID-handling hemifrån. Den skickades till honom från en släkting i Afghanistan. Men det hjälpte inte det heller. Enligt Sharif vägrar handläggaren på Migrationsverket att svara på vad Sharif kan göra för att bevisa sin härkomst.

Det enda Sharif kan göra nu är att vänta på att polisen verkställer utvisningen, till fel land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.