Miljögifterna lurar under ytan

Uppdaterad
Publicerad

Fiberbankarna längs Västernorrlands kust innehåller höga halter av de klassiska miljögifterna PCB och DDT. SVT Mittnytt kan idag avslöja innehållet i den kartläggning som presenteras nästa månad.

I november offentliggörs länsstyrelsens stora undersökning av havsbottnar i anslutning till industriområden men SVT Mittnytt kan redan nu berätta om resultatet av undersökningen.

Det är vackert på ytan men skenet bedrar. Giftkusten skulle man lite tillspetsat kunna säga, för här ute på havsbottnarna i anslutning till gamla industrier finns ansamlingar av ämnen som anses vara bland det giftigaste människan skapat.

Giftkusten

– Vi har hittat höga halter av olika miljögifter och bland annat PCB och DDT, säger Irene Hedlund på Länsstyrelsen i Västernorrland. 

Gifter nästan överallt

Länsstyrelsen har under flera år undersökt fiberansamlingar på ett 20-tal platser längs Västernorrlands kust och hittat gifter nästan överallt, förutom PCB och DDT handlar det om tungmetaller som kvicksilver och bly och olika typer av dioxiner. Halterna varierar och i vissa fall hittade man gifterna på helt oväntade platser.  

– Vi blev förvånade över vissa områden där det funnits industrier som vi betraktat som ganska ”snälla”, men där det ändå fanns höga halter av gifter, berättar Irene Hedlund.

Vet inte om det sprids

Det nya giftlarmet kommer bara några veckor efter att färska forskningsresultat visar att havsörnarna längs Västernorrlands kust bär på mycket högre halter av miljögifter än någon annanstans i landet. 

– Det är klart att det kan hänga ihop eftersom vi vet att vi har miljögifter längs vår kust, men i nuläget vet vi inte om miljgifterna sprider sig till bottendjur och fiskar. Skulle det visa sig att det sker en spridning får vi titta på fiberansamlingarna ur en ny synvinkel, menar Irene Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet