Miljonböter efter mutdom

Uppdaterad
Publicerad

En styrelsordförande för ett Härnösandsföretag har dömts för mutbrott.  Mannen dömdes till dagsböter medan företaget ska betala en bot på en miljon kronor. Mottagaren av mutan fick fängelse i ett år och sex månader.

Företaget har bland annat haft avtal med Härnösands kommun om bland annat gymnasieutbildning. Mutbrottet rörde ett sponsoravtal med ett stockholmsföretag.

Åtalet gällde ett avtal om sponsring 2012 – Härnösandföretaget  ingick ett avtal om leasing av en segelbåt från ett företag i Stockholm. Avtalet var femårigt och var värt 2 miljoner kronor. Men ägaren och VD för båtföretaget var samtidigt anställd hos byggkoncernen Peab som kontrakterat företaget från Härnösand som underentreprenör.

Enligt  båtföretagets ägare var hans arbetsgivare på byggföretaget fullt införstådda med sponsoravtalet, men han döms nu vid Nacka Tingsrätt fängelse i ett år och sex månader för grovt mutbrott och grovt tagande av muta -  företaget får även böta 2 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.