Miljöpartiet fick flest röster av eleverna på Mikael Elias gymnasium.

Miljöpartiet vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget skolval på Nolaskolan i Örnsköldsvik. Men på Mikael Elias gymnasium röstade eleverna och vi har resultatet.

Strax innan vallokalen på Mikael Elias gymnasium stänger läggs de sista rösterna i valurnan. Valdeltagandet är högt för att vara ett EU-val. Mer än 80 procent av alla elever på skolan har valt att rösta.

-  Vi är ungefär 100 elever här och det har varit ett väldigt bra valdeltagande, säger Joel Stridsberg som arrangerar skolvalet.

EU-val 2014 – Mittnytt

Till sin hjälp har han elevrådet som har ordnat med valsedlar, hämtat valbås och kontrollerat röstlängden. Enligt valmyndigheten är det viktigt att elever ges möjligheten att rösta. Skolan ska spegla samhällets viktiga händelser och ett skolval skapar diskussioner och debatter i korridorerna. Dessutom förbereds eleverna inför kommande val.

– Det är ju bra att få reda på hur den yngre generationen tycker, säger Fanny Jonsson.

Valresultatet visar att Miljöpartiet och Feministiskt initiativ fått flest röster med 23 respektive 15 procent. Därefter följer förra EU-valets största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna på 15 procent vardera. En procent mindre får Centerpartiet. Under 10 procent hamnar Piratpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna. Minst röster får Kristdemokraterna som hamnar på 1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 – Mittnytt

Mer i ämnet