Foto: TT Nyhetsbyån

Mindre älgskador i Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsens älgbetesinventering, ÄBIN, visar efter en mätning en klar nedgång av älgskador i Örnsköldsvik den senaste vintern jämfört med året innan.

Förra året låg älgskadorna på ungtallar på cirka tretton procent men i år har skadorna sjunkit till enbart tre procent. Orsaken säger man kan vara en särskilt gynnsam vinter kombinerat med de senaste årens avskjutning av älg.

– Det är glädjande att skogsskadorna nu har minskat. Då får ungskogen och viltfodret en chans att återhämta sig, säger Bo Leijon, regionalt viltansvarig, Skogsstyrelsen.

Värdeförluster

Emellertid sitter gamla skador från tidigare åt kvar på trädstammarna och ger fortfarande tillväxt- och värdeförluster. Utmaningen för skogs- och viltförvaltningen blir därför att balansera älgstammen mot fodertillgången så att skogsskadorna håller sig på en tolerabel nivå över en längre tid.

– Nedgången i älgskador kan därför vara tillfällig och faran är inte över för skogen, säger Bo Leijon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.