Det är inte hunden på bilden som artikeln handlar om. Foto: Arkiv/TT Nyhetsbyrån

Misstänkt rabieshund avlivad

Uppdaterad
Publicerad

Mittnytt har tidigare i veckan berättat om hur flera veterinärmottagningar i vårt område överväger att erbjuda sin personal rabiesvaccin. Det är den växande illegala handeln med utlandsimporterade hundar som väckt farhågor om att smittan åter kommit till Sverige. Nu har en hund från Ungern avlivats i Dalarna efter misstanke om rabies.

Hunden kom till Sverige från Ungern i början av april. Under onsdagen uppsökte ägarna till den tolv veckor gamla valpen djursjukhuset i Falun.

– Den hade symptom på nervsjukdom, säger länsveterinär Olle Rydell.

Symptomen skulle kunna tyda på rabies, men det skulle också kunna handla om någon annan sjukdom.

– Det kan också vara tecken på en så kallad vattenskalle som är en förlossningsskada, fortsätter Rydell.

Beslut om att avliva hunden fattades av ägaren, tillsammans med veterinär och myndigheter. Nu har kroppen skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys.

– Vi väntar svar på proverna under eftermiddagen, säger Rydell till SVT under torsdagen.

Han säger också att misstankegraden om rabies på valpen är låg.

– Jag förutsätter att provsvaret kommer vara negativt, men om det skulle vara positivt är det mycket allvarligt. Vi har inte haft rabies i Sverige sedan 20-talet.

Även i Europa är sjukdomen nästan helt utrotad.

– Ungern är i princip klassat som rabiesfritt, det är i östra Polen och i Rumänien den kan finnas fall, men då är det mest räv det handlar om.

Både veterinären och djurägaren ska ha vaccinerats efter rabiesmisstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.