Årskrönikan 2013

Uppdaterad
Publicerad

Ett skickelsedigert år – och ett år med kamp på olika fronter. Krönikörerna Oskar Fäldt och Pierre Ragnehag har rotat runt i nyhetsarkivet och hittat både det ena och det andra – ett helt år är numera nerklippt till 58 minuter och 29 sekunder.

Men, som ni säkert redan förstått – här på nyhetswebben får ni en krönikan MED EXTRA ALLT – en meny som BARA går att beställa här. En hel rad extranummer och bonusklipp för ert nöje, hugsvavelse och upplysning.  Allt ni redan hunnit glömma om det år som nyss passerat – serverat på ett digitalt fat

Året 2013 var ett år som kännetäcknades av KAMP – på olika fronter och med olika medel för vitt skilda mål.

Strålande kamp vid Storsjön

I Jämtländska Oviken gick folket man ur huse för att demonstrera och protestera mot gruvbolagens planer på uranbrytning. En kamp med komplikationer – naturvärden och miljö ställdes mot jobb och investeringar.

Granne ställdes mot vän, bror mot syster.

Kamp mot staten

I Sundsvall var det en kamp mot staten – broavgifter, nej tack, vår ett återkommande budskap under hela året. Sakta men säkert växte brobygget över Sundsvallsfjärden, och sakta men säkert hårdnade kommunens kamp mot statens hårdnackade inställning i avgiftsfrågan – vi går till domstol, hette det till slut från sundsvallspolitikerna,  när staten vägrade rucka på sin tolkning av avtalet med kommunen. Ett avtal som, för övrigt, inte rent ut stipulerar att personbilar ska vara undantagna från avgift för att köra över bron.  Det finns anledning att påminna om en annan brokamp i regionen – Rödöbron i Storsjön som var Sveriges första betalbro. Efter sex års bojkott och ilskna protester fann staten för gott att avskaffa avgiften. 

Kamp inom kommunen

Kampen inom den styrande koalitionen i Sundsvalls kommunhus rasade ända från våren, in över sommaren och långt in i den ovanligt varma och långa hösten.  Else Ammor, moderat ordförande för tunga socialnämnden i kommunen ansågs inte klara sitt uppdrag och inte klara de bistra sparkraven för förelagts förvaltningen.

Hon skulle bort, där var hennes partikamrater eniga. 

Till slut fick Ammor kasta in handduken. Gråtande över anklagelser om både det ena och det andra från sina partikamrater fick Else Ammor till slut lämna ifrån sig ordförandeklubban. 

Magnus gav upp kampen

Allt verkade för övrigt ha börjat med att Magnus Sjödin (M) helt enkelt gav upp kampen en dag i februari och förklarade att han varken vill eller kunde längre.  Tiden som kommunalråd var över.

I ett halvår hade han försökt segla på politiska farvatten nerlusat med minor – en bräcklig majoritet hade blåst bort efter politiskt bråk hos partnern Miljöpartiet och skänkt honom en rejäl politisk näsbränna i form av en socialdemokratisk budget som hängde allt tyngre om hans hals. Han lämnade hellre skeppet än att forsätta kursen mot ett säkert kvav.

– Jag är pragmatiker, sa hans efterträdare som visade sig heta Jörgen Berglund och vara f d militär.

Vem är det??, undrade alla.  Snart blev man varse vem han var och vad han stod för, när stickor och strån rök i Ammoraffären.

Berglunds planer på en snabb framryckning slutade med ett långvarigt poltiskt skyttegravskrig.

Kamp om skolorna i Östersund

I Östersund blev det en intensiv och närmast hätsk kamp om skolorna. Tre skolor i potten, en skulle bort.

Föräldrar skällde ut poltiker, politiker skällde ut varandera och till slut föll bilan över Ope som till slut  – efter en rad nedläggningshot – fick beskedet att skolan skulle läggas ned.

En sista fråga till en av de engagrerade Ope-föräldrarna när klubben hade fallit:

– Ger ni upp nu?

– Nej, kampen går vidare.

Kamp mot klockan i Timrå

Kamp var det mot klockan för Timrå IK – efter en rad av år med svajig ekonomi och en kostym som passade sämre för varje år -  förklarade klubbledningen en dag under våren 2013 att klubben inte helt sonika var tvungen att genomföra en rekonstruktion, en slags konkurs light. 

Fordringsägarna, som inte var få, ställdes inför alternativet att få en fjärdedel av sina krav, eller inget alls.

Kommunledningen, men kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) i spetsen förklarade att man på inga villkors vis tänkte bidra till att försätta klubben i konkurs.

Så blev det inte heller, men den kommunala notan för att vara med och rädda klubben kom att bli hög.

Ännu har ingen vågat sig på en gissning när Timrå IK åter kommer att spela i den högsta divisionen igen.

Den sportsliga ökenvandringen lär bli långvarig.

Kamp – mot alla

2013 var ett år då Fred Nilsson (S), var förbannad.

Hans och kommunens kamp för att förmå Mittuniversitetet att INTE lägga ner campus i Härnösand stäcktes en kall februaridag i Stockholm. På ett hotell i city samlades universitetets styrelse för att avgöra frågan. När mötet var över var även Härnösands tid som universitetsstad till ända. 

En ilsken Fred vägrade att ens befinna sig i samma rum som universitetets rektor Anders Söderholm. 

Fred hann däremot knappt mobilsera någon kamp alls när Arbetsmiljöverket plötsligt aviserade sina planer att flytta verksamheten till Sundsvall – av alla kommuner.

Fred var lika förvånad som frustrerad över tilltaget.

Inte heller var han särskilt glad över utfallet i Midlandafrågan. Tanken var att kommunerna Sundsvall, Timrå och Härnösand gemensamt skulle ta över flygplatsen – men det slutade med att Härnösand kom att ställa sig utanför samarbetet.

Inte heller det ett beslut i Freds smak.

Kamp – med kultur

Fotbollslaget Östersunds FK förde kampen på helt eget sätt – nykomligarna i Superettan gjorde ingen hemlighet av vare sig sina ambitioner som sitt utanförskap och sin egenart.

– Vi är eljest, sa sportchefen Daniel Kindberg och arrangerade kulturkvällar med dans, sång och lite naket för att ingjuta mod i sin trupp.

Tanken och den absoluta inriktningen var att trava rakt igenom Superettan och ta sig upp till Allsvenskan på en säsong blankt – men riktigt så bra gick det nu inte.

Men, laget kom att överraska många av sina konkurrenter under serien och landade på en trygg och stabil plats i tabellen

när säsongen var klar.

Gott så.

Kamp – mot Halmstad

För Gif Sundsvall var det bistrare. En lång, och mestadels framgångsrik, säsong avslutades med den bittraste av kamper: kval mot allsvenska Halmstad.

Giffarna missade återtåget till allsvenska med ett (1) enda måls marginal.

2014 lär bjuda på en kamp för klubben att behålla spelare och sponsorer. En kamp för överlevnad i skuggan av missade miljoner miljoner – ett återtåg till allsvenskan skulle ha gett mellan 10 till 15 miljoner för klubben.

Allas vår Kevin sammanfattade saken såhär:

-Det känns skit.

För Kevins Walkers del var den allsvenska missen årets gråtrista del.  Han kom snart att få annat att tänka på under höstens rafflande kamp i TV4:s Idol.  Kevin stod till slut som vinnare och får ägna 2014 att medla i kampen mellan sportansvariga på Giffarna och skivbolagsdirektörer och turnéplanerare. 

ALLA vill ha en bit av grabben, det här året.

Kamp mot tidens tand

Erik Nyberg grävde sig bakåt för att komma framåt. Mittnytt fyllde 40 det här året, 2013, vilket naturligtvis skulle firas. Lotten och valet föll på Erik som letade sig bakåt bland bandrullar, kassetter och ett och annat filmklipp. Var det bättre förr, eller ju förr desto bättre?  Det var, konstaterade Erik, iallfall MER förr. Och längre.

Kampen mot Hilde, Sven och Ivar

Kampen mot vädrets makter, inte att förglömma – en lång, varm höst övergick i stormarnas tid.

Hilde, Sven och Ivar svepte fram över regionen och inte minst den sistnämnda tog i så att tidigare skogskövlare som Dagmar och Gertrud nästan förbleknade. Bara i Medelpad beräknas skog för en miljard gått till spillo. 

Orkanvindar, ett otyg som inte tillhör vardagen i mellannorrland.

Sen´ var det en lång förståss en en hel lång rad andra saker som inte fick plats vare sig här eller i själva TV-krönikan.

Men, så mycket kan man säga att 2013 tycks ha varit ett år i kampens tecken.

Vad det nya året kommer att stå för återstår ju att se, men gissningsvis blir 2014 års paroll densamma;

Upp till Kamp!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.