Foto: SVT

Nätpedofil hade offer i länet

Uppdaterad
Publicerad

I januari misstänktes ett 30-tal flickor ha fallit offer för mannen som är bosatt i Husby. Nu har polisen identifierat 69 offer mellan 12 och 18 år. En handfull av dem kommer ifrån Västernorrland och Jämtland.

Flickorna var förbjudna att ha kontakt med okända på internet. När nätpedofilen började att utpressa dem skämdes de så mycket att de inte vågade berätta för någon. I oktober inleds Sveriges hittills största nätpedofilrättegång.

”Otroligt manipulativ”

Under flera års tid lade mannen enormt mycket tid på att närma sig barn på nätet. Syftet: att förmå flickorna att genomföra sexuella handlingar framför webbkameran. I vissa fall var handlingarna så grova att flickorna skadade sig.

Nätpedofilen i Husby

Åklagare Emelie Källfelt beskriver den misstänkte 28-årige pedofilen från Stockholmsförorten Husby som otroligt manipulativ.

– Han skulle kunna sälja sand i Sahara, säger hon.

Själv hävdar han att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts.

Smicker och hot

Utmärkande för 28-åringen är att hoten kommit snabbt. I vissa fall direkt. Han har då först kartlagt barnets liv genom att ta reda på hemadress, skolschema och liknande. Andra gånger har han låtsas vara en pojke i flickans ålder och har på så sätt förmått henne att först skicka honom en relativt oskyldig bild. Den har han sedan hotat att sprida om han inte får mer.

– Det har visat sig vara en väldigt framgångsrik strategi eftersom det är så mycket skam förknippat med det, säger Emelie Källfelt.

Prat kan skydda

När åtalet väcks den 1 oktober finns 69 barn från olika delar av landet med som målsägande. Några av dem är pojkar vars profilbilder mannen använt. Åtalet gäller övergrepp under perioden 2009 till sommaren 2013. Enligt åklagaren ska en handfull av de här barnen vara hemmahörande i Västernorrland och Jämtland.

– Vi var tvungna att dra ett streck någonstans eftersom brotten blir svårare att bevisa ju längre bak i tiden man går, säger Källfelt.

Efter övergreppen har många av flickorna inte vågat berätta för någon. Skammen har varit för stor.

– De som klarat sig bäst och som haft en förmåga att säga stopp har i många fall varit de som har en bra dialog med vuxna. De har vetat att det inte blir katastrof om de berättar, säger Källfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet