Naturvårdsverket kritiseras i vargfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket ska åter fatta beslut om skyddsjakt på Junselevargen. Samtidigt pågår den rättsliga prövningen av det förra beslutet som stoppades efter överklagan från naturvårdsorganisationer. Förfarandet möter nu kritik.

Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, är kritisk till att Naturvårdsverket ska fatta beslut i skyddsjaktsfrågan innan förvaltningsrätten avgjort om det första beslutet var rätt eller fel.

– Att i det läget gå in och fatta ett nytt beslut, det är att trotsa domstolen. Det enda syftet är att man ska kunna genomföra jakten så snabbt att naturvårdsorganisationerna inte ska hinna klaga. Det menar jag är mycket anmärkningsvärt och det strider mot god förvaltning och EU-rätten.

Ryssvargen

– Det är ett sätt att trixa så att man ska komma undan den här rättsliga prövningen som sker i förvaltningsdomstolen, säger Jan Darpö.

Den nya ansökan inkom i fredags. Naturvårdsverket anser att det rör sig om ett helt nytt ärende och en ny situation, som inte är beroende av förvaltningsrättens beslut.

– Tiden för det första beslutet har gått ut och att vi har fått in en ny ansökan. Sedan är det också så att det är helt nya skador. Varghonan har rivit ytterligare 30 renar och hon jagar numera bara ren, tidigare jagade de nästan bara älg, säger Rikard Jansson, jurist och föredragande på Naturvårdsverket.

– Oavsett vad förvaltningsrätten kommer fram till så är det inte säkert att det här ärendet ska prövas likadant.

Naturvårdsverket räknar med att fatta beslut under tisdagen eller onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet