”Nedläggningen hotar tågsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket föreslås lägga ner trafikledningscentralen i Ånge men nu rycker kommunalrådet in och pekar på säkerhetsrisker.

Bakgrunden till att Trafikverket vill lägga ner fyra trafikledningscentraler är att myndigheten vill samla sina medarbetare på samma orter för att på så sätt kunna jobba mer effektivt. Men att halvera antalet centraler är att flytta folk bort från rälsen och det är en säkerhetsrisk anser kommunalrådet i Ånge.

– Ja det är klart att om man flyttar arbetsplatser bort från människor med lokalkännedom så kommer inte alla att följa med och då tappar man lokalkännedomen, säger Sten-Ove Danielsson.

Men myndigheten menar att det nya systemet -som är gemensamt för alla centraler- är bra på att använda sig av medarbetares lokalkännedom. Men att byta system samtidigt som man omlokaliserar personal anser kommunalrådet som tidigare arbetat för SJ vara en dålig idé.

–Det bästa hade varit om centralen blir kvar i Ånge men om så inte blir fallet hoppas jag att man byter datorsystemet innan man ger sig på en flytt av trafikledningscentralen, säger Sten-Ove Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.