Hon nekades ambulans – hittades medvetslös

Uppdaterad
Publicerad

Josefine Berg Grannas i Sundsvall var livshotande sjuk. Trots det nekades hon ambulans.

Josefine Berg Grannas hade varit sjuk i två dagar när hon plötsligt kände sig sämre. Hon ringde 112 för att få hjälp och försökte förklara hur hon mådde. Men bemötandet blev inte vad hon väntat sig.

Ring 1177

– Jag berättade att jag kräktes jättemycket, att jag hade jätteont i kroppen, att det var som kramper i ryggen och att jag var jättetörstig. Men jag fick till svar att jag skulle ringa Vårdcentral eller 1177. Larmoperatören lade sedan på luren.

Låg medvetslös

Men Josefine orkade inte ringa ännu ett samtal. Hon hittades medvetslös av en anhörig en och en halv timme senare. Väl på sjukhus konstaterade man att Josefin drabbats av diabetes typ 1 och hon vårdades på Intensivvårdsavdelningen i flera dagar.

Josefin har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Man är ju otroligt utsatt när man är i det tillståndet jag var i. Får man inte hjälp då så ger man ju upp.

SOS svar

– Det är beklagligt att hon inte upplever att hon har fått det bemötande som hon tänkte sig, säger Sverker Petersson på SOS Alarms pressjour till Mittnytt. I övrigt vill SOS Alarm inte ge några kommentarer innan IVO har utrett ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.