Nekas studielån på grund av ålder

Uppdaterad
Publicerad

Villkoren på arbetsmarknaden förändras. Man förväntas jobba längre och ibland till och med byta karriär mitt i livet. Soodabeh Iran fick på grund av sin ålder avslag på sin förfrågan att få studielån.

Men nu ändras reglerna som tidigare sade att maxåldern för att ta studielån var 54 år. Soodabeh Iran från Sundsvall hade jobbat i tretton år på ett kontor, men blev efter det hårda trycket på arbetsmarknaden tvungen att sluta. Då såg hon tillfället att byta bana och fullfölja något hon alltid velat göra.

–Jag har alltid haft en dröm om att en dag få öppna en restaurang, så när jag fick gå från jobbet sökte jag studiemedel för att börja studera igen. Jag har tidigare studerat på college i USA, säger hon.

Motivation

Men eftersom hon då, hösten 2013, var 54 år nekades hon lån. Samtidigt säger hon att hon inte har några tidigare lån hos CSN.

– När man får avslag så tappar man motivationen, man tappar intresse, och jag tror inte det är många som gillar att leva på socialbidrag, säger Soodabeh Iran.

Låna litteratur

Men första juli i år ändrade man reglerna och höjde gränsen till 56 år. Soodabeh Iran hade då redan trotsat det faktum att hon inte fick sitt lån beviljat när hon sökte och fullföljt kursen inom hotell- och restaurangbranschen. Detta eftersom hon fick låna litteratur av Sundsvalls gymnasium.

– Jag läste intensivt, en treårsutbildning på fyrtio veckor, säger hon.

Innan 60

Men trots det faktum att man nu höjt ålderstaket till 56 år så måste man ändå betala tillbaka lånet innan man är 60.

– Den som är 56 år när man börjar studera kommer ha fyra år på sig att återbetala. Sedan har vi regler som möjliggör en anpassning av återbetalningen så man kan få betala en andel av sin årsinkomst. Då kan man fortsätta och betala fram tills man fyller 67 år, säger Maria Danielsson, jurist på CSN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.