Hyr tillbaka E.on Arena för 45 miljoner

Kommunen i ny hockeyaffär

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommun är på väg in i en ny miljonaffär med Timrå IK. Nu tecknar kommunen ett tioårigt hyresavtal med hockeyklubben värt 45 miljoner kronor.

Uppgörelsen innebär att kommunen nu hyr tillbaka Eon Arena av klubben. Sedan får Timrå IK i sin tur hyra av kommunen för träningar och hemmamatcher.

 Tioårigt avtal

Avtalet är det senaste exemplet på det nära och mångåriga samarbetet mellan hockeyklubben och Timrå kommun. Tidigare i år har kommunen som ett led i den ekonomiska rekonstruktionen överlåtit sina pantbrev i hallen till ett värde av nära 35 miljoner till Timrå IK.

Timrå IK och ekonomin

Dessutom har kommunen  förskotterat driftsbidrag till klubben fram till 2018. De pengarna betalades ut i omgångar för att hjälpa klubben ur det ekonomiska trångmål som sedan ledde fram till rekonstruktionen.

Nu står det dessutom klart att Timrå kommun varje år ska betala 4,5 miljoner för att hyra tillbaka hallen. Hyresavtalet sträcker sig fram till 2023.

Politisk oenighet

Beslutet har fattats av kultur- och tekniknämnden under stor politisk oenighet. Fyra borgerliga ledamöter reserverade sig mot beslutet.

Hyresavtalet är betydligt generösare än det gamla hyresavtalet som gällde mellan klubben och kommunen före rekonstruktionen. I en skrivelse till kultur och tekniknämnden uppger Kenneth Westberg (M) att det blir 33 miljoner dyrare än det gamla avtalet.

Alla detaljer är inte klara. Bland annat är det oklart vilken hyra Timrå IK ska betala för hallen när klubben utnyttjar anläggningen. Den prislappen är inte bestämd utan fastställs säsongsvis enligt ”särskild överenskommelse”, som det står i avtalet.

Hyresintäkter till klubben

Det är också så att Timrå kommun överlåtit all korttidsuthyrning av Eon Arena till hockeyklubbens dotterbolag Conferera i Timrå AB. Bolaget ska hyra ut arenan till konferenser, konserter, möten och andra evenemang, men intäkterna för korttidsuthyrningen ska inte tillfalla Timrå kommun utan bolaget.

I avtalet står det att klubbens dotterbolag ska få hyresintäkterna som betalning för att man sköter uthyrningen av arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet