Ökning av bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda bedrägerier har det senaste året ökat explosionsartat och nu har polisen i Västernorrland bestämt sig för att få bukt med problemen.

Oseriösa säljare på Blocket och mail från avsändare som uppmanar till att lämna ut kontonummer och utger sig för att vara bankföretag – det är inte ovanliga polisärenden numera. Problemet har blivit så allvarligt att polisen i Västernorrland nu gjort en specialsatsning.

Specialutbildade poliser

För en och en halv vecka sedan öppnade polisen i Västernorrland ett bedrägericentrum där specialutbildade poliser arbetar enskilt med att endast försöka lösa anmälningar som kategoriseras som bedrägerier.

– Vi ska bli riktigt bra på att utreda bedrägerier, och de bedrägerier som inte går att utreda, för det finns sådana, de ska vi inte lägga någon kraft på, säger Börje Öhman vid polisen i Västernorrland.

Internetrelaterade brott

Just denna typ av brottslighet utgör nämligen en stor del av polisens ärenden för tillfället. Speciellt rör det sig om datorrelaterade bedrägerier, som under det senaste året har ökat med hela 83 procent.

– Man uppger sig komma från banken eller elbolaget eller vad man nu kommer ifrån och så ska man lämna ut ett kontonummer och en kod. Ofta handlar det om att man ska få pengar tillbaka, man gör den vinklingen. Dessa är utstuderade. Sedan finns de vanliga bedrägerierna på Blocket, oftast med mindre summor. Men lämnar man ut sitt kontonummer så kan jag lova att kontot är rensat på nolltid. Det tar bara minuter, säger Börje Öhman.

Ett av få län som satsar

Västernorrland är bortsett från Stockholm än så länge det enda länet i Sverige som nu gör en extra insats.

– Mallen för detta ligger i ett nationellt bedrägericentrum som finns i centrum men sedan är vi tvåa i Sverige med just den här regionala enheten, säger Börje Öhman.

Mittnytt: Är det någon särskild grupp som faller offer för dessa bedrägerier?

– Nej det är det egentligen inte. Det kan vara du och jag, höll jag på att säga. Man tror att man gör en bra affär, men ibland riktar man särskilt in sig på äldre människor för att man vet att de har svårare att säga nej, säger Börje Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.