Foto: SVT

Nya krafttag för dubbelspår

Uppdaterad
Publicerad

Nu kraftsamlar Norrlandskusten för att få dubbelspår mellan Gävle och Härnösand.

I fyra års tid har Projekt Ostkustbanan jobbat för att det ska byggas dubbelspår mellan Gävle och Härnösand. Bakom projektet står berörda landsting, regioner och kommuner. Nu ska projektet snart läggas ner och i stället ska man öka trycket ännu mer genom att starta bolaget Ostkustbanan AB.

– Det pågår ett arbete där de berörda aktörerna planerar att skriva en avsiktsförklaring om att starta bolaget, säger Hans Dunder som är infrastrukturstrateg på Sundsvalls kommun.

Dubbelspår Gävle-Härnösand

I drift till sommaren

Förhoppningen är att bolaget ska vara i drift redan till sommaren.

– Syftet är att på ett långsiktigt sätt jobba för att få till ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand. Att bilda ett bolag skickar en signal om att vi är seriösa och uthålliga, säger Hans Dunder.

Två timmar till Stockholm

Om dubbelspåret blir verklighet planeras restiden från Sundsvall till Stockholm bli två timmar. Sundsvall – Umeå ska också ta två timmar.

– Målet i det långa perspektivet är att få ner restiden till Härnösand till 20 minuter. Då knyter man verkligen samman Sundsvall, Timrå och Härnösand, säger Hans Dunder.

Dubbelspåret skulle även gynna industrierna längst kusten som då får en betygligt snabbare väg ner till södra Europa. Arbets- och bostadsmarknaden blir också mer sammankopplad mellan städerna.   

”Det krävs pengar”

Planerna för bolaget är minst sagt ambitiösa och målet är att ett dubbelspår ska finnas på plats 2027. Då firar nämligen det kurviga enkelspåret som nu finns på sträckan 100 år.

– Det är fullt möjligt fysiskt och planeringsmässigt, men det krävs pengar, säger Hans Dunder.

Ostkustbanan AB

Bolaget är tänkt att vara i drift sommaren 2015.

Bakom bolaget står region Gävleborg, landstinget Västernorrland och berörda kommuner.

Bolaget ska finansieras av att aktörerna tillsammans lägger in ungefär 3 miljoner kronor som sedan ska ”växlas upp” med bland annat regionala fonder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelspår Gävle-Härnösand

Mer i ämnet