Nytt parti i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet i år träder många nya partier fram. Mittnytt har träffat ett av dem – Djurens Parti som nu har bildat lokalavdelning i Sundsvall.

Partiet ska kandidera till såväl EU-valet, riksdagsvalet som kommunalvalet. I valmanifestet är det djurens rättigheter som sätts främst.

– Vi bildades i januari i år och nu vill vi föra in vårt perspektiv i kommunerna, säger Helena Kelton Berglund, suppleant i partistyrelsen.

EU-val 2014 – Mittnytt

Djurens Parti har sin föregångare i Nederländerna. Där går de under namnet Partij voor de Dieren. Partiet fick år 2006 två mandat och blev då det första djurrättspartiet med parlamentarisk representation i världen.

– Ofta blir det sämre för djuren för att man ska kunna ta fram en produkt som kostar mindre, säger Elisabeth Kollberg, medlem i Djurens Parti.

Rent ideologiskt säger sig  partiet varken luta åt höger eller vänster. Fokus ligger helt på djurens perspektiv.

– Vi är en enad grupp i de här frågorna. Och det är till EU och riksdagen man måste gå för att kunna påverka något, säger Elisabeth Kollberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 – Mittnytt

Mer i ämnet