Nytt revir räddar Örndalen?

Uppdaterad
Publicerad

Storsatsningen på en alpin anläggning i Örndalen i Vemdalen har hittills stoppats på grund av de kungsörnar som finns i området.

Nu hoppas ansvariga för satsningen att nyupptäckta revir ska öka chanserna för en utbyggnad.

– Det har ju visat sig under den här tiden som utredingar och och överklaganden har kommit och gått att det finns mer kungsörnsrevir därnere än vad vi visste när vi fick dispensen först från Länsstyrelsen. Då var det känt fyra ytterligare revir i det här området och nu finns det sju totalt i området. Det senaste upptäcktes bara häromveckan, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen resort.

Saknar betydelse

Men Naturskyddsföreningen, som är emot projektet, säger att de nya uppgifterna saknar betydelse.

Örndalen

Satsningen skulle enligt dem skada ett specifikt örnpar i Örndalen som är särskilt bra på att föröka sig.

–Vi vill bevara reviret i Örndalen och Örndalsreviret har ju visat sig vara otroligt produktivt. Det är ett revir med lyckade häckningar år efter år. Vi har många revir som misslyckas eller får ut väldigt få ungar på en tioårsperiod, menar Bengt Warensjö, ordförande för Naturskyddsföreningens krets i västra Härjedalen.

Bästa reviret

– Det här kanske är det bästa reviret i Härjedalen, fortsätter han.

Nu är det upp till Mark- och miljööverdomstolen att fälla avgörande i frågan. Skulle det bli ett klartecken för satsningen, som innebär 7000 bäddar, kommer enligt Mats Svensson byggandet att komma igång våren 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet