Oas för dementa

Uppdaterad
Publicerad

I november i fjol hotades aktivitetscentret Skönborg i Sundsvall av nedläggning. För Hans-Erik och hans fru handlar det om överlevnad och om att kunna leva med demens.

I Sundsvall finns fyra aktivitetscentra för yngre demenssjuka, men Sundsvalls kommun är ovanlig på den punkten.

I fyra av fem kommuner finns inga aktivitetscentra. I fyra av fem kommuner får yngre demenssjuka och deras anhöriga klara sig på egen hand.

SVT granskar demensvården

– Den här oasen är oerhört viktig, utan Skönborg vet jag inte om jag orkat. Då hade också jag blivit sjuk, berättar Ann-Kristin Eriksson.

Sjuk i tio år

Hennes Hans-Erik blev sjuk för drygt tio år sedan.  Efter ett liv som personalchef och chefsutvecklare hade han precis gått i pension, han var då 59 år. Hans-Erik berättar själv hur det var att bli sjuk.

– Ärligt talat var det inte jag så mycket som min hustru som började märka saker och jag litar på henne, berättar han. Jag tycker att jag klarat mig relativt bra från sjukdomen och upplever ingen markant försämring.

Hustrun Ann-Kristin fyller i hur det var.

– Han glömde saker. Han glömde att hämta mig från jobbet och han glömde att äta. Han blev oföretagsam och hade svårt att ta tag i vardagssysslor och få dem uträttade.

Ingen öppen verksamhet

Efter en demensutredning konstaterades att Hans-Erik led av alzheimer och idag besöker han Skönborg två dagar i veckan. Verksamheten är emellertid inte öppen för alla utan bara för de som fått ett biståndsbeslut från kommunen.

Skönborg har två mål. Att erbjuda en mötesplats för de demenssjuka och en avlastning för make eller maka.

Han-Erik Eriksson tar alzheimermedicin och upplever att medicineringen bromsat upp sjukdomsförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar demensvården

Mer i ämnet